Melyik legyen Óbuda fája? Megvan a 10 döntős, elindult a szavazás!

Hírek
Közzétéve:

A négyfős szakmai zsűri döntése alapján 10 fára tudják leadni a szavazatukat május 31. éjfélig.

A listán csak egy fára lehet érvényes szavazatot leadni.

Papíralapú szavazásra is van lehetőség.

A május 21-én megjelent Óbuda újságban található szavazólapot kitöltve (a listán szintén csak egyetlen fára lehet érvényes voksot adni) feladhatják postán, vagy a kitett szavazóládák valamelyikében is elhelyezhetik.

Postacím: 1033 Budapest, Fő tér 3. A borítékra, kérjük, írják rá: Óbuda fája 2021.

A kitöltött szavazólapokat az Esernyősben, illetve a Polgármesteri Hivatal bejáratánál található szavazóládában is el lehet helyezni.

A fákról eddig készült fotók mellé továbbiakat is várunk és közzéteszünk, kérjük, kövessék az Óbuda fája 2021 Facebook-oldalt is!

Az online szavazás, valamint a kitöltött szavazólapok postára adásának határideje:

2021. MÁJUS 31., éjfél

 

A zsűri értékelése, indoklása

Az Óbuda fája 2021 megtisztelő címre érkezett jelöléseiket ezúton is köszönjük!

A tíz, lakossági szavazásra bocsátandó fa kiválasztásakor a zsűri bírálati szempontja volt a fák mérete és kora, dekorációs értéke, a fához kötődő lakossági és kultúrtörténeti vonatkozások. Figyelembe vettük az adott fa ökoszisztémában betöltött szerepét is – ebben segítségünkre voltak az itt élők által megírt, a fán észlelt állatfajokról szóló megjegyzések.

Három őshonos és hat idegenhonos, de nagy dekorációs értékkel bíró faj egyaránt kiválasztásra került. A jelöltek közt közönséges fafaj és botanikai ritkaság egyaránt megtalálható. A versenyzők közül nyolc klasszikus értelemben vett fahabitussal bír, míg két esetben fatermetűvé nőtt, többtörzsű cserje is helyet kapott.

Olyan invazív (özön)fák, mint például a bálványfa (Ailanthus altissima), azok környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt kizártunk. Városüzemeltetési oldalról is értékeltük a fákat, hiszen szintén kizártuk a jelöltek közül az allergén, gyakran rövid időn belül veszélyhelyzettel fenyegetővé váló nyárfákat (Populus spp.). Törekedett a zsűri arra is, hogy lehetőség szerint a kerület több részéből is legyen jelölt, így: Aquincumból, Belső-Óbudáról, Békásmegyerről, Csillaghegyről, a Hajógyári-szigetről és a Római-partról kerültek ki jelöltek.

Kíváncsian várjuk, a szavazataik alapján melyik fa nyeri el a listáról az Óbuda fája 2021 címet. Voksoljanak minél többen, köszönjük!

SZAVAZNI ITT TUDNAK.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság