Mentett élelmiszer a nehezebb helyzetű óbudai családoknak – Szeptember 29. az élelmiszer-pazarlás elleni világnap

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Tudjuk, a megtermelt élelmiszerek mintegy egyharmada hulladékként végzi. Azt szintén tudjuk, hogy világszerte megközelítőleg 900 millió ember éhezik naponta. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet: közös felelősségünk az élelmiszer-veszteség megelőzése és csökkentése.

A bolygónkon megtermelt élelmiszerek egyharmada a szemeteskukában végzi, ez évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer-veszteséget jelent, és természetesen az előállításukhoz szükséges erőforrásokat is pazaroljuk ezzel. Az ijesztő globális számok után nézzük a nem kevésbé szomorú hazai adatokat: a magyar háztartások fogyasztási szokásait vizsgálva kiderült, hogy egy állampolgár átlagosan 66 kilogramm élelmiszert dob ki évente, és ebből igen tetemes a feleslegesen megvásárolt élelmiszerek mennyisége, hiszen az élelmiszer-hulladék 48-49 százalékát teszi ki.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 18 éve azon dolgozik, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászoruló emberek között. Ezzel elősegítik az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés csökkenését Magyarországon, hozzájárulva egyben az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezetterhelés csökkentéséhez.

Az Élelmiszerbank az élelmiszerfelesleget minden esetben ingyen veszi át a felajánló élelmiszeripari cégektől és kereskedelmi láncoktól és az adományokat díjmentesen adják át partnerszervezeteiknek, amelyek a szétosztást szintén non profit alapon valósítják meg. Harmadik kerületi intézményekkel és szervezetekkel is együtt dolgoznak.

Az Élelmiszerbank az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központon, valamint az Ételt az Életért Közhasznú Alapítványon keresztül juttat rendszeren mentett élelmiszert az óbuda-békásmegyeri nehezebb helyzetben lévő lakosoknak. Családi tanácsadónk az elmúlt évben több mint 66 millió forint összegben, mintegy 63 ezer kilogramm élelmiszert adott át arra rászoruló embereknek, fejenként 119.079 forint értékben, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnereként. Köszönjük!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Fedett utasvárókat telepítettünk Óbuda-Békásmegyeren

Hírek
Közzétéve:

Az őszi szünetben folytatódnak a Szentendrei utat érintő munkálatok

Hírek
Közzétéve:

Új templom épül a harmadik kerületben