Mit tegyünk, ha rókát vagy más vadállatot észlelünk lakókörnyezetünkben?

Hírek Aktuális Zöld iroda Kiemelt hírek
Közzétéve:

Gyakran keresnek fel bennünket aggódó III. kerületi lakosok, hogy mit lehet tenni, ha vaddisznót vagy rókát észlelünk a lakókörnyezetükben? Előfordult már, hogy valakinek a kertjében ment be egy több kocából álló vaddisznó konda, de az elmúlt időszakban többször észleltek a harmadik kerületben rókát is.

Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén megtalálhatóak a különböző vadfajok egyedei. Azoknál a lakóingatlanoknál jellemzőbbek a megjelenésük, amelyek a hegyen, közel az erdőkhöz épültek. Az állatok lakott területre bejárásának egyik oka az, hogy zöldhulladékok, esetleg rothadt gyümölcsök kerülnek kihelyezésre a házak környékén, ez a vaddisznók számára igencsak csábító, főleg az őszi, téli időszakban, amikor az erdőben már kevés élelmet találnak. A rókák fő zsákmánya viszont a településeken mindig jelenlévő különböző rágcsálófajok, valamint a kutyáknak és a macskáknak kitett eledel. A róka képes megszokni az ember közelségét, akár félelem nélkül mozog az utcákon és a kertekben. Ha egy rókát látunk lakott területen, még nem jelenti azt, hogy veszett.

Mit tegyünk, ha találkozunk velük?

Jellemzően félnek tőlünk, emberektől ezek a vadon élő állatok és ha hallják, hogy közeledünk, messzire elkerülnek. Mivel már körülbelül 1 hónapja világra jöttek a vadmalacok, nagyon fontos, hogy a kijelölt utakat ne hagyjuk el, a kutyákat pedig pórázon vezessük. A malacait védő koca a legveszélyesebb emlősállat a hazai erdőkben, de ha a kijelölt utakon haladunk, kicsi az esélye a találkozásnak. Ha mégis találkoznánk vaddisznóval és nem fél tőlünk, esetleg támadólag közeledik, sajnos nincs más választásunk, futnunk kell. A vaddisznókkal meg kell tanulnunk együtt élni. Az ember vonzotta be a városba és a lakott területekre a szeméttel, valamint az elhanyagolt területekkel. Az ingatlanjainkat pedig védjük, betonalapú, folytonos kerítéssel.

Ha rókával találkozunk kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással. A zajtól való félelemtől el fog távolodni tőlünk. Az egészséges róka biztosan kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást. Ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy háziállatot támad meg; esetleg görcsrohamokat vagy bénulást látunk rajta, vagy a fenti tüneteket követően elpusztul, értesítsük a helyi hatósági állatorvost, vagy a NÉBIH Zöld Számán, a 06-80-263-244 elérhetőségen kell bejelentést tennünk.

Rágcsálófajjal (patkányok, stb.) kapcsolatos bejelentést elsősorban a Főpolgármesteri Hivatal által kifejezetten erre a célra létrehozott online felületen érdemes megtenni, amelynek az elérhetősége: https://patkanybejelentes.budapest.hu, vagy telefonon, a 06-1-327-1957 illetve a 06-1-999-9322 számokon.

Az észlelt rágcsáló tetemeket  az alábbi oldalon elektronikus úton lehet jelezni: https://budapest.hu/Lapok/Szolgaltatas/patkanybejelentes.aspx.

Állati tetem bejelentése és elszállítása

A harmadik kerületben talált állati tetemek bejelentésével és elszállításával kapcsolatban bejelentést a tetem@segitoangyalok.hu e-mail-címen, illetve a +36/20-386-8282-es telefonszámon lehet tenni. Szükséges megadni a pontos fellelési helyet és a bejelentő elérhetőségét is.

Az elpusztult állatokat, illetve egyéb, állattól származó maradványokat a bejelentéstől számított 24 órán belül szállítják el.

A feladatvégzés nem ró külön költséget a kedvtelésből tartott állatok gazdáira, a maradványok közterületről, magáningatlanok területéről és önkormányzati intézmények területéről egyaránt begyűjtésre kerülnek, ezalól a műszaki területek és azok nyomvonalai (pl. HÉV-vonal, villamos pályatest) képeznek kivételt.

Figyelem: vadon élő állatfajok esetében (róka, vaddisznó, borz, hód, őz, vadnyúl stb.) esetében a tetemkezelésre más előírások vonatkoznak, ilyen esetben kérjük, hogy a bejelentést küldje meg mind a Segítő Angyalok Állatmentés Kft., mind Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatala felé is az info@obuda.hu e-mail-címen.

Az afrikai sertéspestis járvány újbóli felerősödése miatt rövid időn belül több elhullott vaddisznó maradványa került elő, kezelhetőség tekintetében a begyűjtés és kötelező mintavétel szűk időszakon belül végezhető, ezért amennyiben ilyen eset kerül észlelésre, kérjük, a fellelés helyét jelezzék a 06/70-33-00-584 telefonszámon, akár SMS formájában is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság