„Nekem szeretet kell”

Hírek
Közzétéve:

Az Óbuda krónikásaként is emlegetett, fiatalon, tragikus körülmények közt elhunyt író születésének 110. évfordulójára közösen emlékezett Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, valamint a művész lánya, Gelléri Ágnes. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Jókai Anna Kossuth- és József Attila-díjas író, költő.

Gelléri Andor Endre megemlékezés Jókai Anna író

Gelléri Andor Endre 1906. március 30-án született Budapesten, szegény munkáscsaládban. Még tanulmányait folytatta, amikor első novelláit elküldte Az Est című lapnak, amelyben 1924-ben Mikes Lajos felfedezettjeként meg is jelent első írása, és szinte színre lépésétől fogva, sikeres, sőt ünnepelt író lett. 1928-29-ben Az Est tehetségpályázatán nyert ösztöndíjjal Olaszországban és Németországban járt. Móricz Zsigmond, Füst Milán pártolta, jeles kritikusok méltatták munkáit, a Nyugat leközölte a Varázsló, segíts című novelláját. 1930-ban megírta egyetlen regényét, A nagymosodát. 1933-ban jelent meg első novelláskötete a Szomjas inasok, melyért Baumgarten-díjat kapott. 1941-től többször behívták munkaszolgálatra, zsidó származása miatt folyamatos üldöztetésben élt a háború végéig. 1944-ben a németek elhurcolták, előbb az ausztriai mauthauseni, majd a gunskircheni koncentrációs táborba került. A tábor felszabadulását még megélte, ám legyengült szervezete nem bírta a további megpróbáltatásokat, és 1945 május közepén flekktífuszban meghalt a hörschingi amerikai kórházban. A novellában érte el írásművészete a legmagasabb szintet, a hétköznapok költészetét fedezte fel. Hősei a társadalom perifériáján élő kisemberek, szállítómunkások, munkanélküliek, csavargók, lumpenproletárok, akikkel mindennapos kapcsolatban állt. (Wikipedia)

Gelléri Andor Endre megemlékezés szobor Jókai Anna emlékező szavaiban kiemelte, hogy Gelléri Andor Endre ugyan tudta, mit jelent a nyomorúság, hogy milyen borzasztó a világ, amiben élt és ezt a saját bőrén tapasztalta meg, nem volt benne gyűlölet. Gelléri azt hirdette művei által, hogy a szeret hatalma mindig erősebb, mint a gyűlöleté, és az erőszak soha nem vezet eredményre. Az ő „tündéri realizmusa” menekülés volt a valóság elől, részben pedig egy útmutatás, hogy szabad és érdemes álmodni. Gelléri álmai között azonban rémálmok is voltak, hiszen a rideg valóság is megjelenik olykor az álmainkban – érzékeltette az író művei által Gelléri Andor Endre világát Jókai Anna.

A megemlékezésen Molnár Piroska a Nemzet színésze, valamint Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészek adták elő az író egy-egy novelláját. Molnár Piroska tolmácsolásában a Tánc, Vera naplója című művet, míg Szilágyi Tibor előadásában a Szomjas inasok című novellát hallgathatták meg a jelenlévők.

Óbuda Békásmegyer Önkormányzata az évforduló alkalmából koszorút helyezett el annál a Beszterce utcai háznál is, melyben az író egykor élt.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság