Nőnapi programsorozat Óbudán

Hírek
Közzétéve:

Március 7-e és 11-e között az óbudai múzeumok ingyenes tárlatvezetéssel, nőknek szóló programokkal és egyéb meglepetéssel várják a hölgy látogatókat.

  • Óbudai Múzeum

2017. március 7. 17.00 – „Apa mosdik, anya főz” ? – Mintakövetés és női szerepek gyermekkori játékainkban, Tárlatvezetés az Óbudai Múzeum „Játék a városban” című állandó kiállításában

Minden gyermek számára az első és legfontosabb mintát a szülei adják, a szülei szerepei otthon, a munkában, a mindennapi életben. Első játéktevékenységei is ezekre a szerepekre reflektálnak: babát ringatnak, dajkálnak, megetetik, öltöztetik őket. Tárlatvezetésünkön sorra vesszük azokat a játékokat, amelyek segítségével már kisgyermekkorban megkezdődik a női szerepek tanulása, utánzása, valamint arra is választ keresünk, hogyan, milyen hatásra változtak meg ezek a szerepek a különböző történeti és társadalmi korokban, időszakokban, és miként követte ezeket a változásokat a játékgyártás.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a bartok.linda@obudaimuzeum.hu e-mail címen lehetséges.

Nőnap alkalmából március 7-én és 8-án minden hölgylátogatónk ingyenesen léphet be az Óbudai Múzeum, valamint a Goldberger Textilipari Gyűjtemény kiállításaira.

  • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Nőnap alkalmából március 8-án minden hölgylátogatónk ingyenesen léphet be múzeumunkba, mellyel az összes kiállításunk megtekinthető. 17 órától kizárólag hölgy vendégeink számára Molnár Dániel színháztörténész tart tárlatvezetést Az ismeretlen görl című kiállításban.

17.00: Tárlatvezetés – Az ismeretlen görl

Hol voltak Budapest szimplakertjei az 1930-as években? Mennyi pénzt mulatott el Pesten a wales-i herceg? Mennyit kerestek az őt szórakoztató táncosnők? Mely magyar arisztokraták keresték a lányok társaságát? A mulató (korabeli szép magyar kifejezéssel élve: dancing) volt a magyar arisztokrácia és a külföldiek szórakozó- és találkozóhelye, ahol pezsgő és műsor mellett lehetett élvezni egymás társaságát. Legendás időszak volt ez: a külföldi újságok Budapest éjszakai életét Londonnal, Párizzsal, New Yorkkal azonos rangúnak tartották. Még ma is sokaknak ismerősen cseng a két hajdani luxusmulató, az Arizona, és a Moulin Rouge neve. Kiállításunk e korszak névtelen művészeinek és neves vendégeinek állít emléket.  A tárlat kurátora Molnár Dániel színháztörténész, aki 5 közgyűjtemény és 6 magángyűjtő eddig ritkán, vagy soha nem látott kincseiből állította össze a kiállítást.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: Kiss Hajnalkánál az 1/375-6249-es telefonszámon, vagy a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen.

  • Kassák Múzeum

A nők szerepe a lakhatási mozgalmakban
Tárlatvezetés a Tettek ideje. Lakhatási mozgalmak a 20. században kiállításon

Időpont: 2017. március 9. (csütörtök), 17.00-18.00

Helyszín: Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély)

A Kassák Múzeum és a Közélet Iskolája részvételi alapú kiállítása a huszadik század elejétől az 1989-es rendszerváltásig terjedő időszak lakhatásért folytatott küzdelmeit tekinti át. A múzeum munkatársai és a Közélet Iskolája kutatói 2016 januárja óta közel egy éven át intenzív közös munkát folytattak, hogy bemutassák a tömeges lakhatási problémák megoldására törekvő közösségi és önszerveződő kezdeményezéseket. A kiállítás kuriózum abban a tekintetben, hogy nem múzeumi szakemberek válogatását láthatjuk, hanem a hajléktalanságot megtapasztalt kutatóinkkal közös munka során kristályosodott ki a kiállítás koncepciója és a dokumentumok bemutatási módja. A célunk tehát az volt, hogy a társadalom peremén élők szemszögéből láttassuk a szegénységet, kiemelve a megélhetésért folytatott praktikákat, a közös cselekvés és az önszerveződés történeti példáit.

Nőnapi vezetésünkön a kiállítás női szereplőihez kerülhetnek közelebb az érdeklődők: a lakbérsztrájkokon felvonuló babakocsis asszonyokhoz, a Bogdáni úti női lakásfoglaló brigádhoz vagy a Semmelweis utcai női munkásszálló lakóihoz.

A tárlatvezetésen való részvétel ingyenes!

  • Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeum
  1. március 11. 11:00-14:00

11:00 Tárlatvezetés az Aquincumi Múzeum kiállításaiban

11:00-14:00 Modern és ókori sminkbemutató a Mask Make-up Academy növendékeinek közreműködésével..

11:00-13:00 Római stílusú ékszerkészítés

13:00 Tárlatvezetés az Aquincumi Múzeum kiállításaiban

Belépés ingyenes a hölgyeknek!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek Aktuális
Közzétéve:

Kedvezményes tavaszi alma- és mézvásár

Hírek
Közzétéve:

Megkezdődik az éves szervezett kerti zöldhulladék-begyűjtés Budapesten

Hírek
Közzétéve:

Folyamatosan zajlanak az úthibák javítási munkálatai