Óbuda-Békásmegyer legégetőbb problémája a közlekedés

Hírek
Közzétéve:

A HÉV vágányainak föld alá helyezésével megszűnnének a szintbeli kereszteződések okozta forgalmi dugók a kerület több pontján – hangsúlyozta a következő évek legfontosabb megoldandó kérdését a polgármester.

Ide kapcsolódva megemlítette Bús Balázs az 1-es villamos meghosszabbításának jelenlegi forráshiányát, valamint sürgette az M0 10-11-es főutak közötti szakaszának mielőbbi kivitelezését.

Az idei évben is a közösségi tervezés volt a vezérelve a kerület költségvetésének. Immár negyedik éve, hogy közösségi tervezésben öltenek végleges formát a közterületek tervei, a tavalyi évben pedig egyes rendeletek (pl. a közösségi együttélés szabályairól szóló, Római-parti Kerületi Szabályozási Terv) megalkotásában is részt vehettek a kerületben élők, a helyi civil szervezetek, intézmények. „A jövő szempontjából is a legfontosabb célkitűzésünk a közösségi tervezés, amely egybevág az önkormányzat legfőbb üzenetével: Közösséget építünk – húzta alá Bús Balázs.

A polgármester kiemelte, hogy az önkormányzat több mint 100 kerületi civil szervezetet támogat különböző formában, ezres nagyságrendű azoknak a kerületi lakásoknak a száma, melyeknek az értéke az önkormányzat társasház-támogatási programja keretében növekedett az elmúlt években.

A kerületi szociális ellátások terén fontos változás, hogy idén jelentősen bővült a jogosultak köre a megemelt jövedelemhatároknak köszönhetően. Az ellátásokat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 100%-ban saját forrásból biztosítja.

A kerület pezsgő kulturális életéből ezúttal az ingyenes múzeumlátogatásról szólt a polgármester, kiemelve, hogy a kerületi múzeumokban tavaly duplájára nőtt az előző évhez képest az ingyenességnek köszönhetően a III. kerületi látogatók száma.

Fejlesztések Óbudától Békásmegyerig

A fejlesztések részleteiről szólva Puskás Péter alpolgármester kiemelte a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér kialakítását. Az új csarnok átadása idén áprilisban várható, akkora a jelenlegi csarnokban működő kereskedők már az új épületben nyithatnak újra, valamint használható lesz a mélygarázs is. A csarnok melletti közösségi tér és szolgáltatóház, valamint a Heltai Jenő tér teljes rekonstrukciója 2020 első felében fejeződik majd be.

A kerület egészségügyében látványos és nagyon jelentős fejlesztés az Egészséges Budapest Programban kormányzati forrásból érkező 5,1 milliárd forint. A mintegy félmilliárdos önkormányzati önrésszel kiegészítve ebből a keretből a következő években újulhat meg kívül-belül előbb a Csobánka téri, majd a Vörösvári úti szakrendelő, ide értve az épület és gépészeti felújítást, az orvostechnikai eszközök és az informatikai hálózat korszerűsítését a Szent Margit Rendelőintézet szakrendelőiben.

2019-ben is folytatódik a térfigyelő-hálózat bővítése és korszerűsítése. Új kamerák felszerelése mellet az immár tíz éves, elavult kamerák cseréjére és hálózatfejlesztésre is biztosít forrást a kerület elfogadott költségvetése. Mint ismeretes, az első térfigyelő kamerák békásmegyeri telepítését követő években az érintett területen 70%-kal csökkent a közterületi bűncselekmények száma.

Ebben az évben zárul le (várhatóan júniusban) a részben fővárosi TÉR_KÖZ pályázati forrásból megvalósult Holdudvar park revitalizációja. Szintén a nyári hónapokban várható a Szépvölgyi úti park, Óbuda kapujának az elkészülte, jelentős zöldterületi fejlesztéssel. Hasonlóan számos új fával gazdagodik a Czetz János emlékpark a Lékai bíboros téren, Csillaghegyen, ahol a megújult park átadása áprilisban, Czetz János, az 1948-49-es szabadságharc legendás tábornoka lovasszobrának avatása pedig ősszel várható.

Kaszásdűlő központi területén és a Kiscelli parkban kezdődik idén új közösségi tervezés, ezeknek a projekteknek a kivitelezésére már rendelkezik forrással a kerület, tavaly ért el sikert Óbuda-Békásmegyer a főváros TÉR_KÖZ pályázatán.

Számos fejlesztés várható az idei évben a Római-parton, így többek között elkezdődött a parti föveny megtisztítása az ott erodálódó használaton kívüli betonelemektől, valamint az invazív növényfajoktól. A Római-parti szabadstrand kialakítására is megkezdődtek az előkészületek, jelenleg a jogszabályi háttér előkészítése és a vízminőség-vizsgálatok zajlanak. A Nánási út – királyok útja útvonalon jelentős igény mutatkozik a lakosság részéről a buszmegállók környékén zebrák kialakítására, ezzel kapcsolatban évben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata koncepciótervet készít ebben az évben, és lobbizik a Fővárosi Önkormányzatnál a mielőbbi megvalósítás érdekében.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Átadtuk az Óbuda Kultúrájáért Díjat

Hírek
Közzétéve:

2024-ben is támogatjuk a gyermeket egyedül nevelőket

Hírek
Közzétéve:

Vigyázat! Megpróbáltak visszaélni az önkormányzat nevével