Óbuda élen jár az élelmiszerek mentésében

Hírek
Közzétéve:

 „Ételt nem dobunk a kukába!” – a Magyar Élelmiszerbank Egyesület évekkel ezelőtt ebből a filozófiából kiindulva kezdte el összegyűjteni a megmaradt, közeli szavatossági lejáratú élelmiszereket, és adta át a hazai szociális szervezeteknek.

Óbudán 2012 óta zavartalan az Élelmiszerbank és az ÓCSTGYVK együttműködése. Az intézményen keresztül a rászorulók heti rendszerességgel részesülnek az adományokból. Többek között húst, felvágottat, zöldségféléket, konzerveket, édességet, pékárut kaphatnak a családok. Az adományok több ezer felnőttnek és gyermeknek nyújtanak segítséget a mindennapokban. Az adományok elosztása a kerületben dolgozó szociális munkások javaslata alapján történik, hiszen ők ismerik a családokat, tudnak arról, ki az, akinek a legnagyobb szüksége van a csomagra.

A kerületben működő, kifejezetten jó gyakorlatot, sikeres együttműködést is szerette volna bemutatni az Élelmiszerbank a külföldi partnereknek, ezért is látogattak el az intézménybe. Az Élelmiszerbank képviseletében megjelent Szabó Szilvia ügyvezető, Újhelyi Katalin fejlesztési igazgató, valamint Schwike Zsófia projektmenedzser, a V4-országok képviseletében pedig szlovák és a lengyel élelmiszerbank munkatársai.

A látogatókat Bús Balázs polgármester úr, Kelemen Viktória alpolgármester asszony, dr. Gallóné Nagy Judit, a Szociális Szolgáltató Főosztály vezetője, valamint Bleszkánné Kis Ildikó intézményvezető asszony fogadta.

Az intézményvezető egy prezentáció keretében mutatta be az intézmény által az adományosztás koordinálásában végzett munkát. Az adatok valóban meglepőek: 2014 és 2017 között 50580 kg élelmiszert osztottak ki 21275 fő részére, 2018-as évben pedig 2401 kg élelmiszer jutott már el 949 rászorulóhoz.

Szerencsés véletlen volt, hogy egy család éppen a sajtótájékoztató ideje alatt érkezett meg az adománycsomagért, így a megjelent szakemberek és érdeklődők közvetlenül kísérhették figyelemmel az átadást, és a szükséges adminisztrációról is tájékoztatást kaptak.

Az Élelmiszerbank megjelent képviselői a kerületben folyó élelmiszermentést, az adományoknak a rászorulókhoz történő eljuttatását példaértékűnek nevezték. Elmondták, bíznak abban, hogy a további együttműködés is a korábbi éveknek megfelelő sikerrel jár majd.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság