Óbudai delegáció járt Varsó Bemowo kerületében

Hírek
Közzétéve:

Háromnapos látogatást tett Varsó Bemowo kerületében Óbuda-Békásmegyer küldöttsége Bús Balázs polgármester vezetésével. A delegáció tagjai voltak még Theisz Bálint Attila kabinetvezető és Sztamenits Adrienn főtanácsadó. A már hagyományos testvérvárosi találkozóra 1848-49-es forradalom és szabadságharcról való megemlékezés ad alkalmat évről évre. A látogatás során március 14-én, Bem József születésnapján Bús Balázs polgármester és Michał Grodzki, Varsó Bemowo kerületének polgármestere a helyi kulturális központban megrendezett nagyszabású ünnepségen mondott beszédet, majd adta át a két városrész vezetése által alapított Bem József Díjat.

 

Az idei év kitüntetettje Antos Gábor, az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium történelem – földrajz szakos tanárát javasolta a magyar-lengyel barátság, valamint a közös történelmi hagyományok ápolása érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat.

Antos Gábor évek óta aktívan vesz részt diákjaival Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata által szervezett Magyar-lengyel történelmi csapatversenyen, amelyet a tanár úr által felkészített csapat minden alkalommal megnyert. Pedagógiai munkája eredményeként sok fiatal mélyült el a lengyel történelemben és a lengyel-magyar kapcsolatok kevéssé ismert részleteiben. Sok éves munkája, és kiemelkedő elkötelezettsége a lengyel történelem népszerűsítésében a fiatalok körében, valamint kapcsolatai Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatával értékes hozzájárulás a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásában és a lengyel-magyar barátság elmélyítésében az ifjúság körében.

A találkozó alkalmával a két testvérváros képviselői és dr. Kovács Orsolya Zsuzsanna, Magyarország varsói nagykövete is elhelyezte az emlékezés koszorúit Bem József és Petőfi Sándor szobránál. Több kulturális program és nevezetesség felkeresése között az óbudaiak meglátogatták a Katyni Múzeumot is.

Theisz Bálint kabinetvezetője, Bús Balázs polgármester, Sztamenits Adrienn főtanácsadó, Antos Gábor díjazott

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság