„Óbudai voltam, óbudai vagyok!” – Száz éve született Hidegkuti Nándor

Hírek
Közzétéve:

„Óbudai voltam, óbudai vagyok! – nyilatkozta Hidegkuti Nándor egykor az Óbudai Anzikszban megjelent interjúban, és hozzáfűzte: – Fantasztikus, hogy hatvan év után találkozom ugyanazzal a pékkel, akihez gyerekkoromban is jártam kenyéréért. Ez hihetetlen! És ugyanolyan jó kenyeret sütött, mint akkoriban.”

Hidegkuti Nándor Óbudán született 1922. március 3-án, és a kerületi Szent Margit Kórház melletti, a Bécsi út feletti akkori grundon kezdett el gyermekként focizni. És bár különleges tehetsége és kitartó munkája labdarúgóként és futballedzőként is a világhírig repítette, mindig hű maradt a harmadik kerülethez.

A világhírű magyar labdarúgó halálának huszadik évfordulójára is nemrégiben, február 14-én emlékeztünk. Az Aranycsapat kiemelkedő csatáraként ismerte meg a világ, de olimpiai bajnok is volt 1952-ben, világbajnoki ezüstérmes pedig 1954-ben.

Hidegkuti Nándor 69 válogatott mérkőzésen 39 gólt szerzett. Köztük az 1953-as londoni, legendás 6:3-as mérkőzésen mesterhármast rúgott az angol válogatott ellen.

Edzőként a firenzei Fiorentinát a Kupagyőztesek Európa-kupáján a győzelemig vezette 1961-ben. Emlékét őrizve többek között az MTK örök legendája előtti főhajtásként az MTK Budapest FC Hungária körúti otthonát Hidegkuti Nándor Stadionnak nevezik.

Óbuda-Békásmegyeren pedig önkormányzatunk a lakossági jelöléseket követően a Hidegkuti Nándor-díj Óbuda-Békásmegyer Sportjáért elismerést adományozza minden évben annak a kerületi lakóhellyel rendelkező vagy a kerületben működő sportegyesület vezetőjének, edzőjének, aki kiemelkedő sporteredményt elősegítve a kerület sportéletéért, hírnevéért tevékenykedik.

Az évforduló alkalmából Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és az Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft. több programmal is készül.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság