Ők örömmel alkottak, mi örömmel mutatjuk meg – Képzőművészeti pályázatot hirdetett rehabilitációs központunk

Hírek
Közzétéve:

December 3. a fogyatékkal élő emberek világnapja. Célja, hogy felhívja a figyelmünket az érintettek helyzetére és lehetőségeire, az eredményeikre és a problémáikra, továbbá arra, hogy a saját hozzáállásunkat és lehetőségeinket is újragondoljuk. A fogyatékkal élők nehézségei között éppúgy ott vannak a velük szembeni előítéletek, a jogaik megkérdőjelezése, mint az elszigetelődés veszélye, és ez a sor nagyon hosszú…

Most azonban arra hívunk, hogy e napon ne csupán a fogyatékkal élő emberek problémáira koncentráljunk, bár ezekre támogató megoldásokat keresni közös felelősségünk. A világnap jó alkalom arra is, hogy felfedezzük, sokkal közelebb vagyunk egymáshoz, mint azt gyakorta véljük.

Közösségünk megtalálásának, annak, hogy közelebb kerülhessünk egymáshoz, talán az egyik legszebb területe a művészeti tevékenység: hiszen alkotni mindannyiunk számára örömöt jelent, értéket teremteni mindannyiunk célja, és ha az sikerül, mindannyiunk elégedettek vagyunk.

Ennek törekvésnek példamutató hagyománya van kerületünkben is. A Tájoló Szociális Egyesület az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központtal együttműködve 2015 óta hirdette meg évről évre képzőművészeti pályázatot, melyre a budapesti középsúlyosan értelmi fogyatékos személyeket ellátó nappali intézmények nevezhetnek. A kezdeményezést azzal a céllal indították útjára, hogy az alkotás örömében a fogyatékkal élő emberek egymással kapcsolódhassanak, és bemutathassák, hogy milyen valódi értékeket képesek teremteni egész közösségünk számára.

A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Öröm látni, hogy, mennyi pályamunka érkezett az idei évben is. Az, hogy az alkotások a legváltozatosabb technikával készülhettek el, a gondozottakat segítő kollégák érdeme, de a mögöttük álló kreativitás és az így láthatóvá váló tehetség a pályázók vitathatatlan sajátja.

Az idei munkákat „A kedvenc kirándulóhelyem” témakörben várták, és összesen közel száz pályamű érkezett nyolc fővárosi intézményből.

A szervezők régi álma valósulhatott meg azzal, hogy az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által meghirdetett „2020. évi pályázat Szociális Szervezetek Tevékenységének Támogatására” című pályázat segítségével a beérkezett alkotásokat album formájában ki is adhatják.

A 2020-as képzőművészeti pályázat ezúttal szűk körű, de igen jó hangulatú eredményhirdetésén Sarudi Károlyné, a Tájoló Szociális Egyesület elnöke köszöntötte az alkotókat. Az alkotások ünnepélyes díjazására szintén az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat által meghirdetett „2020. évi pályázat Szociális Szervezetek Tevékenységének Támogatására” című pályázat segítségével kerülhet sor.

A résztvevők Libri-ajándékkártyákat, Művészellátó-utalványokat és játékokat, valamint az alkotásokból készült albumot és képeslapokat is kapnak.

Minden alkotónak szívből köszönjük a munkáját! A díjazottaknak gratulálunk!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság