Ön kit javasolna díjainkra?

Hírek
Közzétéve:

Díszpolgári érme (előoldal)Díszpolgári cím annak a magyar, vagy külföldi személynek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer gazdasági, társadalmi, tudományos, vagy művészeti életében maradandót alkotott, vagy egész életművével, kiemelkedő munkásságával olyan országos, vagy nemzetközi elismerést szerzett, amely hozzájárult Óbuda-Békásmegyer jó hírnevének öregbítéséhez. A kitüntető cím adományozására indítványt tehet a kerületben lakóhellyel rendelkező legalább 100 választópolgár és az Óbudán székhellyel rendelkező civil szervezet is.

Pro Óbuda díj pedig annak a magyar, vagy külföldi személynek, illetve szervezetnek adományozható, aki Óbuda-Békásmegyer fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében elismerésre méltó, kiemelkedő tevékenységet végzett a gazdaság, a tudomány, a művészet és a kultúra bármely területén. A díjra jelölést adhat le bármely III. kerületi választópolgár és a kerületben székhellyel rendelkező civil szervezet is.

Díszpolgár címből évente egy, Pro Óbuda díjból három adományozható, de kivételes okból évente további kitüntető címek adományozására is sor kerülhet.

A jelölésre vonatkozó indítványokat mind a két esetben egy úgynevezett Javaslattevő Testület vizsgálja meg, majd a javaslatot a polgármester terjeszti be a Képviselő-testület ülésére. Az adományozásról a Képviselő-testület dönt. Az elismeréseket Bús Balázs polgármester adja át ünnepélyes keretek között a Kerület Napja alkalmából rendezett ünnepségen.

2018-ban a Díszpolgári címet Koltai Lajos, Kossuth-és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész kapta. Neve karrierje során számos nagy sikerű magyar és nemzetközi filmmel kapcsolódott össze. Operatőre volt az Oscar-díjas Mephistonak, a Redl ezredesnek, a Hanussennek, valamint A napfény ízének, melynek fényképezésért megkapta az Európai Filmakadémia díját. Egész életművével, kiemelkedő munkásságával országos, és nemzetközi elismerést szerezve hozzájárult Óbuda-Békásmegyer jó hírnevének öregbítéséhez.

2018-ban Pro Óbuda díjat kapott Bán Éva pedagógus, aki 1960-ban tanítói oklevelet szerzett a Zirzen Janka tanítóképzőben, majd 1969-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán pszichológusi és történelem tanári diplomát kapott. 1959-ben a Kiscelli utcai Általános Iskolában, majd a Zápor utcai Általános Iskolában dolgozott. 1989-től a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatóhelyettese, majd megbízott igazgatója. Történelmet, etikát és tanulásmódszertant tanított. 2011-ben ment nyugdíjba, de azóta is aktív életet él. Bán Éva olyan tősgyökeres Óbudai, aki egész életét a III. kerületi gyermekek nevelésének, oktatásának szentelte, példamutatásával „igazi motorja” a kerületért tenni akaróknak.

Szintén Pro Óbuda díjat vehetett át Felcsuti László, Ybl-díjas építész, aki az elmúlt évtizedekben sokat tett a kerület közösségi életének gazdagításáért, Óbuda hegyvidéki részének színes kulturális programokkal való ellátottságáért. Óbuda-Hegyvidékiek Egyesülete elnökeként fontos feladatának tekinti a környezet védelmét, a kulturális örökség megóvását. Az önkormányzat támogatásával az általa vezetett Egyesület építette ki a Jablonka parkot, újította fel a Szt. Donát kápolnát, a Kiscelli Keresztutat és Golgota szoborcsoportot, valamint a Szent Vér kápolnát.

A harmadik Pro Óbuda díjat pedig Dr. Lux Balázs, belgyógyász, háziorvos kapta, aki az elmúlt 33 évben 10 évig a Szent Margit Kórház Belgyógyászati Osztályán, majd 1995-től Csillaghegyen háziorvosként látja el a kerület betegeit. Háziorvosi munkája mellett hat általános iskola egészségügyi ellátásával is hozzájárul egy egészségesebb Óbuda létrehozásához.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság