Önkéntes vöröskeresztes elsősegélynyújtók a kerületben – Május 8. a Nemzetközi Vöröskereszt napja

Hírek
Közzétéve:

Immár több mint 160 éves a Nemzetközi Vöröskereszt, amely napjainkban is számos területen segít és von be segítőket a közös, támogató cselekvésbe. A mozgalom nemzetközi napján arra is hozunk példákat, milyen együttműködések keretében van jelen a segélyszervezet a harmadik kerületben.

Ma, a nemzetközi segélyszervezetet megalapító Henry Dunant, svájci üzletember születésnapján szinte az egész világon ünnepeljük a Vöröskereszt mozgalom napjainkban is érvényes hét alapelvét, amelyek: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség. Ez az alkalom nemcsak arra emlékeztet bennünket, hogy a humanitárius segítségnyújtás milyen fontos, hanem arra is, hogy ezekbe bekapcsolódva, együtt mily sok nehézséget vagyunk képesek leküzdeni.

Vöröskeresztes jelenlét a fővárosi kerületekben

A Nemzetközi Vöröskeresztet megalakulását az a szándék hívta életre, hogy a háborúk addig ellátatlan sebesültjein segítsen. Ám a mozgalom törekvése, munkája, eredményeinek sora ma is jelen van életünkben.

A budapesti szervezet például, a kerületi irodákkal együttműködve (a harmadik kerületi a 1033 Budapest, Szőlőkert utca 6. szám alatt található) igen szerteágazó munkát végez. Többek között elsősegélynyújtó- tanfolyamok szervezésében, elsősegélynyújtó szolgálatok működtetésében, véradások szervezésében és elbonyolításában, adománygyűjtésben rászoruló családoknak, hajléktalan embertársaink ellátásában, otthoni betegellátásban dolgozik szakembereivel és önkénteseivel.

Önkéntes munka és önkéntes véradás

A fentiekhez hasonlóan biztonságos kikapcsolódásunkat is támogathatja a szervezet: a tavalyi nyáron, immár második évben a Római-parti Plázs területén a vízimentő szolgálat mellett a Magyar Vöröskereszt Duna-parti Elsősegélynyújtó Szolgálata is segítette fürdőhelyünk működését. A zömében harmadik kerületi középiskolák önkénteseiből kikerülő elsősegély-csapat tagjai speciális felkészítést kaptak a Plázsunkon elvégzendő feladatokra, elkötelezett munkájukat köszönjük!

A véradás a szolidaritás jele, hiszen csatlakozva a véradók közösségéhez, életeket mentünk. A harmadik kerületben a következő véradás 2024. május 13-án, hétfőn lesz, 12-19 óráig, a Békásmegyeri Közösségi Házban (1039 Budapest, Csobánka tér 5.), az aktuális véradások időpontjairól és helyszíneiről itt tájékozódhatunk.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság