Önkormányzatunk 2024. március 21-én rendkívüli ülést tartott

Hírek
Közzétéve:

Az ülés elején nagy nyilvánosság előtt utasítottuk vissza azokat a vádakat, amikkel a Fidesz az önkormányzati kampány kezdete óta támadja a kerület vezetését. Újra a 2022. évi országgyűlési kampányban már megismert putyini lejárató kampányt igyekeznek bevetni.

Az ügyészség által bekért összes iratot nyilvánosságra hoztuk már korábban is, most, az ülésen személyesen mutattuk be a teljesítésekről szóló tárgyi dokumentumokat is. Az ügyben érdekes fordulatnak tűnik Karácsony Gergely főpolgármester egy héttel ezelőtti Facebook-bejegyzése, amiben arról ír, hogy a „hírek szerint egy fideszes ügyvéd jár körbe előzetesben ülő gyanúsítottak között, vádalkut ajánlva nekik, ha hamis terhelő vallomást tesznek”, és Magyar Péter előző napi nyilatkozata is miszerint „Rogánék manipulálhatták a Völner-Schadl-per nyomozati anyagát”.

Ahogy Dr Kiss László polgármester fogalmazott, „úgy látszik ez a Fidesz kampánymódszere. A minta megegyezik azzal, amit 2022-ben az országgyűlési kampány során Szabó Tímea ellen bevetettek. Meggyőződésem, hogy minderre azért van szüksége a Fidesznek, mert az előző városvezetés idején a III. kerületben eltussoltak egy pedofilügyet, és semmilyen rendszerszintű intézkedést nem tettek azért, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő. Hiába tártuk fel és mondtuk el ennek az ügynek a részleteit már korábban is, az erre vonatkozó kínos kérdésekre továbbra sem ad érdemi választ Bús Balázs.”

Segítünk

Önkormányzatunk a szociális intézményekben az általunk bevezetett óbudai pótlék összegét március 1-jei hatállyal 20.000 forintról 30.000 forintra emeli. Reméljük, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy a szociális területen dolgozó szakembereink megtapasztalják, hogy valóban megbecsüljük áldozatos munkájukat. Ugyanakkor ki kell mondani azt is, hogy a szociális szakma állami béremelése égető feladat, amelynek elmaradását önkormányzatunk csak ellensúlyozni képes.

Döntöttük a 2023-as költségvetés zárszámadásáról is. Ebből látszik, hogy a 2023-as év is a kormány által gerjesztett infláció éve volt, amely nagyon jelentősen megnövelte az elődeink által felvett hitelek kamatait is. A 2023-as évben is fontos volt számunkra a kerület lakosainak egészsége, ezért az államilag finanszírozott ellátásokon kívül mintegy 618 millió forintot fordítottunk pluszban a Szent Margit Rendelőintézet finanszírozására, amely összegben természetesen az új gyermekszakrendelőben kialakított szolgáltatások is benne vannak.

Döntöttünk a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti és szociális ellátások díjairól. Díjaink emelése az inflációt nem követi, így önkormányzatunk további terheket vállal át a leginkább rászorultaktól.

A pedagógusok béremelésére vonatkozó döntések hátrányosan érintették azokat, akiket jubileumi jutalom illet meg. Döntésünk ezt az állami rendelkezést ellentételezi, hogy azon óvodai dolgozóink se szenvedjenek hátrányt, akiknek az állami rendelkezések miatt nem járna jubileumi jutalom.

Óvodavezetői pályázatot írt ki a testület a Gyermeksziget Montessori Óvoda élére.

Újabb két évre együttműködési megállapodást kötöttünk a Térszínház Egyesülettel, hogy ezzel is támogassuk a független színházak működését.

Elfogadtuk a Szent Margit Rendelőintézet, az Óbudai Parkolási Kft. és az Óbudai Vagyonkezelő éves beszámolóját.

Hagyomány, hogy a III. kerület támogatja az itt működő általános iskolák fejlesztését, annak ellenére, hogy évről évre rekord összeget – idén több, mint 4 milliárd forintot – von el önkormányzatunktól a kormány „szolidaritási hozzájárulás” címén. Minden évben, a Tankerület igényei alapján 25 millió forintot fordítunk erre a célra. Mostani döntésünk értelmében a Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola műfüves pályájának helyreállítására és az Aquincumi Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola részleges nyílászáró cseréjére jut az önkormányzati forrásokból.

Fejlesztések

A Fővárosi Önkormányzat jelentős sikere, hogy Mocsárosdűlő területére egy példátlan mértékű természetvédelmi fejlesztésre nyert el jelentős összegű EU-támogatást. Ennek a programnak része egy ingatlancsere, amely révén Mocsárosdülőn nő a Fővárosi Önkormányzati tulajdoni aránya, cserébe önkormányzatunk 3 telket kap, amelyet közösségi célra kíván fordítani.

Szerződést kötünk a gyermekszakrendelőben működő ultrahang vizsgálatok támogatása érdekében. A támogatás az egy-, a két- és a háromtesttájas vizsgálatokra terjed ki.

Önkormányzatunk elfogadta az Idősek Tanácsa 2023. évre vonatkozó beszámolóját. A Tanács 2009 óta működik egyeztető fórumként. A 2023 során alapvetően az áldozatsegítés és az áldozattá válás megelőzésére helyeztük a fő hangsúlyt.

Nyilvános képzőművészeti pályázatot írtunk ki Roma holokauszt emlékmű megalkotására. Ez a kezdeményezés Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzatával közös, célja, hogy az emlékezés méltó helyét hozza létre kerületünkben.

Döntést hoztunk Alapítványi támogatásokról. Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány ételosztásra, A Fundamentalista Baptista Alapítvány egyházi közöségi-szociális programokra, míg a Macskaárvaház Alapítvány a kóbor macskák ellátására kap támogatást.

Elfogadtuk a közterület-felügyelet beszámolóját is. Tavaly 7000-nél többször volt szükség a felügyelet intézkedésére. Az egyik legfontosabb feladatunk a közterületek rendjének biztosítását; a kerületi hajléktalanhelyzet kapcsán évek óta rendszeresen működik közös munkacsoport a rendőrség, a szociális dolgozóink, a közterület-felügyelet, valamint a Máltai Szeretetszolgálat részvételével.

Díjazottak

Zárt ülés során döntöttünk a Lorántffy Zsuzsanna díjról, a III. kerületi Köznevelésért Elismerő Oklevélről és a Tiszavölgyi István díjról. E díjakat kerületi oktatási és nevelési intézményekben dolgozó, kimagasló teljesítményt nyújtó pedagógusok kaphatják meg.

Döntöttünk a Prof. Dr. Pintér Endre-díj adományozásáról, valamint az Óbuda-Békásmegyer Díszpolgára, a Pro Óbuda Díj és a Zöld Óbudáért Díj odaítéléséről is. E díjakat Óbuda Napja alkalmából május elején adjuk át.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság