Önkormányzatunk megmenti Esterházy Péter házát

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Rendkívüli bejelentést tett dr. Kiss László polgármester: nem vár mostoha sors egyik legnagyobb magyar írónk, Esterházy Péter lakóházára, ugyanis Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megvásárolja az Emőd utcai házat, a fenntartásban pedig Dragomán György, Vámos Miklós és Daniel Kehlmann írók lesznek segítségünkre. Az általuk létrehozott alapítvány garancia arra, hogy a ház jó kezekben lesz.

Eljött az ideje, hogy a feltételes mondatoktól a kijelentők felé forduljunk. Az utóbbi fél évben számtalanszor olvashattuk, hallhattuk: ha ez egy normális ország lenne, Esterházy Péter lakóházát megvenné az állam, hogy irodalmi központot alakítson ki benne. De ha mástól nem, éppen Esterházy Pétertől tudjuk: „Közép-európaiak vagyunk: az idegrendszerünk elrongyolt, a vécépapírunk kemény”.

„Legyen legalább a város, a kerület normális: most, 2024 tavaszán kezdeményezem, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat vegye meg az Emőd utcai házat, hogy alkotóházként működjön tovább” – jelentette be a nyolc éve elhunyt Esterházy Péter egykori otthonában dr. Kiss László polgármester, emlékeztetve: vezetése során különösen szívügyének tekintette az író emlékének ápolását.

A kerület kulturális folyóirata Esterházy-különszámmal jelentkezett 2020 tavaszán, 2021-ben köztéri Esterházy idézetplakátok lepték el Óbuda-Békásmegyert, 2022-ben a rómaifürdői HÉV-megálló kapott Esterházy-festést, 2023-ban a szomszédos strand kerítésére kerültek ki Esterházy-idézetek – emlékeztetett dr. Kiss László.

A polgármester kiemelte: az Esterházy-ház megmentése és az irodalmi életbe (vissza)kapcsolása olyan küldetés, amely messze túlmutat a napi szintű politikán, vitákon, harcokon. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy egy kerületi költségvetés számára ez egy jelentős kiadásnak számít.

„De nem is a pénz volt a legnagyobb probléma, hanem azt kellett mérlegelnünk, hogy mit kezdjünk a házzal. Az önkormányzat és a hozzá kapcsolódó szervezetek sokféle tudással és képességgel rendelkeznek, de irodalmi központ, alkotó- és fordítóház működtetése nem szerepel közöttük. Éppen ezért volt fordulópont, ügydöntő az írók, Dragomán György és Vámos Miklós bejelentkezése: az ő általuk alapított irodalmi alapítvány garancia arra, hogy a ház jó kezekben lesz, hogy létrejön és magas szinten fog működni az irodalmi alkotóház, és így gazdagodik a kerület egy új kulturális intézménnyel” – emelte ki. dr. Kiss László.

Ahogy Esterházy Marcell fogalmazott egy éve: a házról: „Negyven évet dolgozott benne az apám, nyugalom van, közel a Duna-part, ez a légkör talán mást is inspirálhat, és eltölthet aktív alkotómunkával egy-két hónapot, legyen akár külföldi író, vidéki költő vagy épp egy fordító, aki a magyar irodalomhoz kötődik. Egy ilyen alkotóház Római-fürdő és a főváros kulturális életére is hatással bírna.”

A polgármester hozzátette: természetesen az alapítvány minden felajánlást szeretettel vár, hogy Esterházy Péter háza még sokáig a lehető legjobb kezekben maradhasson.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság