Örökös Ökoiskola címet kapott a Pais Dezső Általános Iskola

Hírek
Közzétéve:

Hosszú évek kitartó és folyamatos munkájának, tudatos környezeti nevelésünknek köszönhető ez az elismerés. Az Iskola valamennyi dolgozója példát mutat a környezetbarát szemléletben. Szelektíven gyűjtik a hulladékot, elem-és papírgyűjtő akciókat szerveznek. Céljaik elérése érdekében nagyon sok lehetőséget biztosítanak a diákok, pedagógusok, dolgozók számára.

Témanapokkal, projektekkel színesítik a tanítási órákat, délutáni foglalkozásokat, pl. a Víz világnapja, a Föld napja, és a környezetvédelmi világnap alkalmából. Létrehozták a Zöld Diákparlamentet is.

Pais Iskola Örökös Ökoiskola

Rendszeresen szerveznek kerékpártúrát az Óbudai-szigetre az autómentes világnap alkalmából. Októberben kisállat-kiállítást, bemutatót tartanak az állatok világnapjához kapcsolódóan, az Elveszett Állatok Alapítványnak a közreműködésével. Sulitúrák alkalmával a pilisszentkereszti Szurdokban vagy az Óbudai-szigeten a természettel ismerkednek tanulók, a pedagógusok irányításával gyakorlati és elméleti feladatokat oldanak meg. Iskolai ökokertk is van, amelyben különböző zöldségeket termesztenek, ezeket később főzési alapanyagként használják technika órákon. Nagy hasznát vesszik a komposztálónak. Közvetlen környezetüket folyamatosan szépítik, virágot, sövényt, fákat ültettek az iskola előtt és az udvaron, a szülőkkel együtt. A Gőtés-tónál gyakran összegyűjtik az eldobált szemetet. Az erdei iskola, a nyári környezetvédelmi tábor fantasztikus élményeket nyújt a gyerekeknek.

A civil szervezetekkel és a szomszédos ökoiskolával is szerveztek közös programot, a „Tettekkel a jövőért” mottó jegyében a Duna-part pünkösdfürdői szakaszát tisztították meg. Az Óbor-körrel és a helyi lakosokkal együttműködve „helytörténeti kalandtúrát” szerveztek. Élménybeszámolót hallhattak a diákok, és kiállítást rendeztek egy antarktiszi expedícióról. Ismeretterjesztő programot tartottak „Élj úgy, mint egy fa!” címmel. Évente több alkalommal figyelemfelkeltő akciókat szerveznek a pazarlás és túlfogyasztás ellen. Az iskolán kívüli környezeti nevelés fontos része az Ófalu Közösségi Mintakert és a Tündérkert évszakonkénti látogatása is.

A következő években is szeretnék folytatni a tudatos környezeti nevelést, és mindent megtenni a fenntarthatóságért és ökológiai lábnyomuk csökkentéséért.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság