Ősszel is folytatjuk az önkormányzat fatelepítési programját – Novembertől jövő év márciusáig több száz csemetét ültetünk

Hírek
Közzétéve:

A harmadik kerületben 2020 novembere és 2021 áprilisa között 903 fát és 96 cserjét telepített Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat. 2021 novemberétől folytatjuk a programot újabb faültetésekkel.

Fáinkkal a városi élővilágot is támogatjuk

„A fafajok kiválasztásakor alapvető szempont, hogy azok jelentős lomkoronát nevelők, nagy levelűek és a Kárpát-medencében őshonosak legyenek – mondja dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze. – Azt is fel kell mérnem a döntéshez, hogy milyen lehet az adott terület eltartóképessége, olyan tényezőket szükséges figyelembe venni, mint például a talaj összetétele, a fény- és csapadékviszonyok. Mert mindez érthető módon meghatározza, hogy mit bír el a kiválasztott terület. Emellett jogszabályoknak is meg kell felelnünk, amelyek előírják, hogy megkezdett fasort – amennyiben ezt a környezet lehetővé teszi – azonos fajjal kell pótolni.”

És vannak fajok, amelyek telepítését kerülni kell. Ilyenek például: a szivarfa, a gömbakác vagy a nyugati ostorfa és a csörgőfa. A szivarfát a lisztharmat támadhatja meg és teheti tönkre, a gömbakác koronájának gondozása magas városüzemeltetési költséget jelent, mivel folyamatosan metszeni kellene, a nyugati ostorfa és a csörgőfa pedig invazív, azaz idegenhonos fajok.

„Fontos, hogy ökológiai funkcióval bíró fafajokat válasszunk, amelyek gazdag nektárvirágport vagy húsos, lédús gyümölcsöt adnak, ezzel is a városi élővilágot kívánjuk segíteni –magyarázta a főkertész. – Emellett az ültetett fajok bekapcsolódnak a kerületi méhlegelő-koncepcióba is, illetve fasorokat képezve felszaggatják a város hőszigethatását.”

A most kiválasztott fafajok: kislevelű hárs, ezüst hárs, kocsányos tölgy, májusfa, más néven zselnicemeggy, vadkörte, más néven vackor és korai juhar, a szűk utcákba pedig utóbbi oszlopos fajtája.

Novembertől márciusig ültetünk

A telepítési időszak első ütemében 167 új fát telepítünk, ezek helyszínei: Borsmenta utca, Csillagánizs utca, Dózsa György utca, Egyetem park, Ezüsthegyi út, Gulácsi utca, Kiscelli út, Lukács utca, San Marco utca, Szerecsendió utca, Szőlő utca, Tímár utca, Váradi utca, Viador utca.

A fatelepítéseket meghatározza a faiskolai készlet és az időjárás is. A fák ültetését több ütemben, egészen 2022 márciusáig végezzük, a további helyszíneket a későbbiekben, folyamatosan közzétesszük.

Kérjük, véleményét, észrevételeit, javaslatait augusztus 19-ig küldje el a lakossag-fokertesz@obuda.hu e-mail-címre. Ugyanezen a címen tudnak az önkormányzat fatelepítési programjára jelentkezni.

(További utcák telepítési helyszínként később is szerepelhetnek, tehát amennyiben most nem talál a listában a lakóhelyéhez közel kijelölve fahelyet, az nem jelenti azt, hogy későbbiekben nem tervezünk oda faültetést.)

 

faültetés

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság