Pályázat: óvodai történeteket várnak, hogy végre megmutassák, mi folyik az óvodákban…

Hírek Aktuális
Közzétéve:

Az Óbudai Mesevilág Óvoda pályázatot hirdetett. Olyan személyes történeteket várnak, amelyekben az óvodák világába, az óvodapedagógusok és óvodai dolgozók mindennapjaiba, a gyerekek széles körű tevékenységébe is mélyebben beleláthat az olvasó. Ha a sztereotípiák mögé tudunk nézni, különleges és bámulatos dolgokat, nagyszerű embereket és emlékezetes történeteket fogunk találni. Írjanak Önök is.

Az óvodáról sokan azt gondolják, gyermekmegőrző, mások meg azt, hogy játszóház, megint mások pedig úgy tekintenek rá mint kulturális szolgáltatásra, amely a gyermekek szórakoztatását és képzését (az úszástól az idegen nyelv elsajátításán át sok területen) hivatott ellátni.

Mindnyájuknak igaza van valamelyest, mert mindezeket részben vagy egészben valóban biztosítják az óvodák.

Az alapvető feladatuk azonban ezen messze túlmutat: a gyermekek nevelésének – a család után – a legfontosabb színtere az óvoda. Azért kell hozzá többféle szakember, (óvodapedagógus, pedagógiai asszisztens, dajka, logopédus, gyógypedagógus, óvodapszichológus stb.), hogy ez a nevelés a pedagógiai tudatosság és az együttműködés révén a lehető leghatékonyabb lehessen.

A gyermekek fejlődéséhez, szocializációjához, a családok életmódjához és nevelési erőfeszítéseihez úgy nyújtson az óvoda segítséget, hogy a gyermekek kibontakozhassanak, és biztonsággal megszerezhessék azokat a kompetenciákat, amelyek lehetővé teszik majd, hogy a siker reményével léphessenek következő életszakaszukba, az iskoláskorba.

Arról, hogy ez hogyan zajlik, a napi együttlét és tevékenykedés valójában miből is áll az oviban, mik történnek ott, amivel az óvoda a szerepét be tudja tölteni, úgy, hogy a gyermekek jól is érezzék magukat, és megfelelően fejlődjenek is, nos, erről nem könnyű információt szerezni. A kis ovis, amikor kilép a kapun, és hazafelé menet a szülő érdeklődik, „Mi volt ma az óvodában?”, gyakran válaszolja: „Semmi”. Nem mintha titkos lenne az ovi élete, hanem mert a gyermek esetleg már túl fáradt a visszagondoláshoz, vagy a nap folytatásával kapcsolatos várakozás foglalkoztatja.

Pályázatunk során olyan történeteket szeretnénk gyűjteni, amelyek betekintést biztosítanak az óvoda hétköznapjaiba és kivételes pillanataiba, az „óvodisták” élményvilágába. Abban bízunk, hogy az óvodai élet megismerése és jobb megértése, sokat adhat a családok és az óvoda együttműködésének fejlődéséhez!

A pályázatra bárki benyújthat saját megélt vagy mástól hallott történetről szóló írást, amelyet mi, az Óbudai Mesevilág Óvoda munkatársai kíváncsian várunk, hogy csokorba gyűjtve közreadhassuk széles olvasóközönségnek.

Szimethné Galaczi Judit

Beküldési határidő: 2023. április 8.

 

A projektről, a pályázati kiírásról és a nyereményekről bővebben a weboldalon olvashat:

www.mifolyikazovodaban.hu

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság