Pályázatot írtunk ki a roma holokauszt áldozatai előtt tisztelgő emlékhely megalkotására

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

A Képviselő-testület nemrégiben határozott nyilvános pályázat kiírásáról a roma holokauszt áldozatainak méltó emléket állító köztéri alkotás létrehozására kerületünkben. Terveink szerint az emlékművet 2024. október 15-én, a holokauszt 80. évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozatunk részeként avatjuk fel. Mutatjuk a pályázat részletes kiírását is.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete legutóbbi ülésén határozott arról, hogy támogatja nyilvános pályázat kiírását a roma holokauszt áldozatainak méltó emléket állító köztéri kortárs képzőművészeti alkotás létrehozására a harmadik kerületben. Terveink szerint az emlékművet 2024. október 15-én, a holokauszt 80. évfordulójához kapcsolódó rendezvények részeként avatjuk fel, közös szervezésben Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal, amely nemzetiségi önkormányzatunk eddig is elkötelezetten dolgozott a roma kultúra és történelem minél szélesebb körű megismertetésében.

Történelmi tanúk: a Bécsi úti téglagyárak

Mi itt, a harmadik kerületben valljuk, hogy a holokauszt közös tragédiánk, mindannyiunk vesztesége és mindannyian érintettek vagyunk. Az éppen a túlélőket és gyermekeiket ma is sújtó hátrányok miatt és az érdekérvényesítésben szerényebb eszköztáruk miatt sokszor elfeledett és elhallgatott roma holokauszt emlékezetének őrzésével kapcsolatban még inkább hiszünk felelősségünkben.

1944 őszén az óbudai Bécsi úti téglagyárakat jelölték ki arra a célra, hogy a magyarországi romákat egy helyre gyűjtsék, majd marhavagonokba terelve koncentrációs táborokba szállítsák őket. Az egykori téglagyár területe tehát a tervezett alkotásnak méltó helyszíne lehet, és több lehet egy puszta emlékhelynél: elősegítheti a roma holokauszt emlékezetének valódi társadalmi megismerését és elismerését, miközben az egyéni és közösségi megemlékezéseknek szintén helyet, kiindulópontot biztosíthat.

Közös ügyünk és vállalásunk az emlékhely

Óbuda helyi-történelmi érintettsége része és szorosan kapcsolódik egész Budapest holokauszttörténetéhez. Így önkormányzatunk nevében dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Szabó Zsolt Iván, Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kezdeményezte, hogy e közös emlékművel a főváros és a harmadik kerület fejezze ki szándékát, hogy együtt kívánunk részt venni a roma holokausztemlékezet politikájának kialakításában.

Az együttműködésben többek között összehangolt kommunikációt tervezünk a budapesti városvezetéssel, hogy mindezzel kifejezzük, közös ügyünk és vállalásunk: a történelmi emlékhely kialakítása, a roma holokauszt-áldozatok emlékének tisztelettel adózó őrzése és ápolása.

A pályázat részletes kiírása, a helyszínrajzi részletek, valamint a pályázat benyújtásához szükséges nyilatkozatok itt találhatók: https://obuda.hu/palyazatok/iii-kerulet-obuda-bekasmegyer-onkormanyzat-nyilvanos-palyazatot-hirdet-kozteri-kepzomuveszeti-alkotas-letrehozasara/

A pályázattal kapcsolatos bővebb információkról kapcsolattartónk, Kemény Vagyim (kemeny.vagyim@obuda.hu) készséggel tájékoztat.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság