Pazarlás és éhezés együtt van jelen – Október 16. az élelmezési világnap

Hírek
Közzétéve:

A világnap célja, hogy ráirányítása valamennyiünk figyelmét: embertársaink százmillióit sújtja éhezés, és a segítségnyújtás mindannyiunk számára kötelesség. Ez alkalomból kapcsolódó önkormányzati döntéseket és a támogatásunkkal működő civil szervezetet is említünk.

Ritkán gondolunk bele, hogy világszerte ma is több mint 820 millió ember fekszik le éhesen, miközben majd 2 milliárdan túlsúlyosak. Ezek a tények indították útnak a Zero Hunger mozgalmat, amelynek szándéka, hogy az éhezést felszámolja és a táplálkozás minőségét javítsa.

Magyar javaslatra született a világnap

De e törekvés jóval régebbi. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján nyilvánította élelmezési világnappá október 16-át.

A kezdeményezés célkitűzése, hogy mozgósítsa a döntéshozókat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására És felhívja valamennyiünk figyelmét az élelmiszerpazarlás és az éhezés együttes jelenlétének ellentmondásosságára.

Térítésmentes reggeli gyerekeknek és kedvezményes burgonyavásár a kerületben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat szociális támogatásokkal kíván enyhíteni az egyre nehezebb helyzetbe kerülő óbuda-békásmegyeri családok terhein. Ennek a hálónak a része, hogy a Képviselő-testület a 2023. augusztus 30-i, rendkívüli ülésén döntött a harmadik kerületi rászoruló gyermekek és fiatalok számára napi reggeli juttatásáról, amelyhez a szükséges 17 200 000 forintnyi fedezetet – az általános tartalék-költségvetés terhére – biztosítja.

És október 27-én és 28-án ismét kerületi kedvezményes burgonyavásárt rendezünk, szintén azzal a szándékkal, hogy az igen jutányos áron kínált áruval az élelmiszerinfláció okozta gondok megoldásában némi támaszt nyújtsunk. Az akció részleteiről és a jogosultak köréről itt olvashatnak részletesen.

Segítsünk közösen!

Önkormányzatunk az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvánnyal szintén hosszú évek óta együttműködik, hogy a rászoruló kerületi lakosok számára ingyenes étel- és élelmiszerosztás útján is közösen nyújtsunk segítséget. Az alapítvány vendégei – ahogyan a munkatársak nevezik ellátottjaikat – az óbudai közösségük konyháján készült napi meleg ebéd mellett szeretetlakomáikon és kiemelt osztásokon gazdag élelmiszercsomagokhoz is jutnak.

És ha globálisan tekintünk feladatainkra, jó, ha tudjuk, a túlfogyasztás és a kidobott élelmiszerek mennyiségének csökkentése a fenntarthatóságot szolgálja, és sok úton, többek között a termőterületek megóvásán, a szennyező mezőgazdaság tudatos átformálásán keresztül is hozzájárulhat az éhezés felszámolásához. Tehát a karitatív tetteink mellett az élelmiszerpazarlás visszaszorításával is tehetünk egy élhető, tápláló bolygóért.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság