Platán Könyvtár – zöld szemlélet!

Hírek
Közzétéve:

Az Óbudai Platán Könyvtár kezdetektől szívügyének tekinti a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem, a környezettudatos viselkedés propagálását. A könyvtár a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése és a papír alapú adminisztráció minimalizálása mellett nagy figyelmet fordít a zöld szemléletet és ökotudatosságot népszerűsítő könyvállomány kialakítására. A humánökológiai szempontokat, valamint a fenntartható fejlődést, a környezetbarát gondolkodást és a környezetvédelmet szolgáló „Ökosarok” gyarapítása kiemelt feladat. Mind emellett fontos szempont, hogy olyan programokkal várja olvasóit, amelyben hangsúlyos szerepet kap a zöld szemlélet, gondolkodás.

Ennek jegyében januárban Nagy Réka, az Ökoanyu kötetek szerzőjének interaktív előadásból nem csak azt tudhatták meg a jelenlévők, hogy hogyan válhat az átlagemberből tudatos vásárló, hanem konkrét környezetbarát háztartási tippekkel is gazdagodhattak. „Könyveim célja is ez, kész, kipróbált információkkal igyekszem szolgálni. Így a tudásátadás egyszerű, és mindenfajta ijesztgetéstől mentes” – hangsúlyozta az előadáson Nagy Réka.

Emellett Kállai Márton fotóriporter Közösségi kertek Budapesten című kiállítását február 28-ig tekinthetik meg azok, akik kíváncsiak rá miképpen alakítja át Budapest különböző területeit a városi gazdálkodás. Ugyanis egy közösségi kert nem csupán termelési egység, sokkal inkább közösségi tér.

„Zöld könyvtárról” akkor beszélhetünk, ha maga az épület is környezettudatos épületminősítési rendszerek előírásai szerint épült. Bár az Óbudai Platán Könyvtár nem teljesíti 100 százalékban a zöld könyvtárakra vonatkozó kritériumokat – ilyenre világviszonylatban is nagyon kevés példa akad – azonban értékeket közvetítő működésének köszönhetően, ami a közösségi szellemet és az összefogást erősíti, bizton állíthatjuk, hogy folyamatosan zöldül!

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság