Pótlásra kerülnek a Szentendrei úti fák az útfelújítás befejeztével

Hírek
Közzétéve:

Az egészséges környezet megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy elegendő biológiai zöldfelület álljon rendelkezésre. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat ezért teljes mértékben elkötelezett a meglévő zöldfelületek, így a fák megóvását illetően.

Burján Ferenc, klíma- és környezetvédelemért felelős alpolgármester elmondta, az önkormányzat jelenlegi vezetése nem ad és korábban sem adott ki új engedélyeket fák kivágására. Csak az élet- és vagyonbiztonság megelőzése érdekében lehet fákat visszametszeni, illetve eltávolítani.

Az idős fák ugyanis nem kielégítő gyökérzetük és a nem megfelelő törzsnövekedésük következtében potenciális veszélyforrást jelentenek, valamint várható egészségi állapotuk gyors leromlása is, ami ökológiai értékük drasztikus csökkenését eredményezi.

A Szentendrei út felújításával kapcsolatban az önkormányzat többszöri helyszíni egyeztetést végzett a fák állapotáról, a Főkert Zrt. pedig minden egyes fáról külön-külön fakoppos vizsgálatot készített. Ennek alapján döntöttek a megmenthetetlen fák kivágásáról, az útfelújítást követően pedig azok visszapótlásáról.

A Főkert Zrt. fapótlási kötelezettsége jelenleg 186 darab fa, amiből a Szentendrei útra 40 darab gömb- és japánakác kerül. A többi csemete ültetési helyét Óbuda-Békásmegyer új főkertésze, Dr. Kerényi-Nagy Viktor koordinálja majd.

A gömbakácok Szentendrei úti ültetése már megtörtént, a japánakácok elültetésére pedig előreláthatóan a november 18-ai héten kerül majd sor.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság