Régészeti séta a kolostorban, titkok a múzeumban – Kulturális örökség napjai Óbudán

Hírek
Közzétéve:

Rendhagyó tárlatvezetések és régészeti séta várja a hétvégi Kulturális örökség napjai alkalmából rendezett programok látogatóit Óbuda.

Királynék nyomában Óbudán – Régészeti séta

A középkori Óbuda kiemelkedő szerepet töltött be az ország életében. A XI–XIII. századokban a mai Árpád híd budai hídfőjének két oldalán helyezkedett el az egykori királyi székhely egyházi és világi központja.

Bár a történelem viharai elsodorták a kor díszes templomait, lakóházait és magát a királyi majd királynéi várat is, az Óbudai Múzeum Rejtőzködő templomaink, kolostoraink című régészeti sétája során lehetőségünk van valamelyest rekonstruálni a középkori várost.

A séta állomásai: Óbudai Múzeum – Ferences kolostor és templom romjai – Klarissza kolostor maradványai – Középkori piactér – Középkori lakóház a Lajos utcában – Református templom és parókia, az egykori királyi, királynéi vár várkápolnájának emlékei

A séta az Óbudai Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1.) recepciójáról indul, 2021. szeptember 18-án, szombaton 10 órakor.

Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

 

Krúdy titka a múzeumban – Épülettörténeti séta

Mi köze egymáshoz a római légiósoknak, a XVIII. századi bortermelőknek és Krúdy Gyulának? Maga a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1036 Budapest, Korona tér 1.) épülete kapcsolja össze e sok szereplőt, derül ki A légiós, az író és a gyilkos mikulás című sétán!

A múzeum teljesen megújult, játékokkal gazdagított épülettörténeti sétáján elzárt helyeken is barangolhatunk, az itt élt emberek emlékei közt. Az egyórás sétát Németh Ádám múzeumpedagógus vezeti.

A séták szeptember 18-án, szombaton 10 órakor, 11 óra 30 perckor, 13 órakor és 14 30 órakor indulnak.

Regisztráció, a választott időpont megjelölésével: nemeth.adam.mkvm@gmail.com

 

Bepillantunk a kulisszák mögé – Vezetés a múzeumban

Szintén a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum titkai tárulnak fel a vasárnapi A színfalak mögött című vezetésen. A résztvevők megismerhetik a múzeum olyan részeit is, amelyek a nagyközönség előtt máskor zárva vannak.

Az épület zegzugos szobái között Tóth Helga muzeológus kalauzolja az érdeklődőket. Műhelytitkok, jövőbeli tervek és lehetőségek bemutatására is sor kerül a múzeum épületében és udvarán.

Az egyórás séták szeptember 19-én, vasárnap 11 órakor és 16 órakor indulnak.

Regisztráció, a választott időpont megjelölésével: mkvmuzeum@gmail.com

klarissza kolostor romjai

A klarissza kolostor romjait szintén megtekinthetjük az Óbudai Múzeum régészeti sétáján

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság