Római Camping-beépítés: még nem reagált Kiss László levelére az egyetem rektora

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Levélben fordult az Óbudai Egyetem rektorához dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere a Római Camping területére tervezett gigantikus állami beruházás miatt, amelyről Önkormányzatunk továbbra sem kapott hivatalosan tájékoztatást. Dr. Kovács Levente nem reagált a május végén küldött levélre, amit ugyanakkor ezúton közzéteszünk.

„Bizonyára elkerülte az önök figyelmét, hogy a jelzett terület kiemelten védett régészeti terület és műemléki védelem alatt áll. A szabályozási terv azt is rögzíti, hogy a területen található értékes faállomány védett, azaz épületek elhelyezése miatt ezek nem vághatók ki. A területet vízbázis védelem is érinti. Mindezek okán sem a kerületi, sem pedig fővárosi szabályozás nem teszi lehetővé az említett beruházás megvalósítását” – írta az Óbudai Egyetem rektorának címzett levelében dr. Kiss László polgármester.

Óbuda-Békásmegyer polgármestere emlékeztette Dr. Kovács Leventét: a Római Camping területét 2023-ban adta át az állam az Óbudai Egyetem alapítványának, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványnak, amely 2024. március 5-én azt írta a honlapján, hogy megbízta a Római Nonprofit Kft.-t területrendezési és takarítási munkákkal” a volt kemping területén.

Csakhogy Önkormányzatunk birtokába került egy hivatalos dokumentum, ami szerint egy hatalmas beruházás készül a Római Strandfürdő melletti területen: a jelek szerint az egyetemmel közösen tervez a kormány egy 110 ezer négyzetméteres (!) , 15 ezer négyzetméternyi mélygarázst magában foglaló épületegyüttest felépíteni a kemping 72 ezer négyzetméteres, túlnyomó részt beépítetlen zöldterületen.

A terület, mint levelében dr. Kiss László hangsúlyozta, hármas védelem alatt áll, hiszen régészeti leletek találhatók itt, védettek a fák és itt a szomszédos strandfürdőt ellátó vízbázis is. Az ügyben a héten sajtótájékoztatót is tartott a III. kerület polgármestere és Karácsony Gergely főpolgármester.

A polgármester május 29-i levelére ugyanakkor továbbra sem érkezett válasz. Kiemelten fontos számunkra a természeti értékek védelme, valamint az átláthatóság, ezért közzétesszük a levelet, melyet csatolt dokumentumként megtalálnak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság