5 módszer a víztakarékossághoz

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Legklímabarátabb kerületként számunkra kiemelten fontos a környezetbarát szemléletformálás és a zöld gyakorlatok népszerűsítése. A vízpazarlás elleni küzdelem az egyik fontos ügyünk, ezért összeszedtük, hogy milyen módszerekkel tudjuk mérsékelni vízfogyasztásunkat, valamint milyen segítséget tud nyújtani a spórolásban önkormányzatunk.

1. Zárjuk el a csapot, amikor nem használjuk a vizet!

Fogmosás, mosogatás és kézmosás közben sokan olyankor is folyatják a vizet, amikor nincs rá szükségük. Ilyenkor akár több mint 10 liter vizet is felesleges elfolyathatunk, ezért érdemes a szappanozás,  a fogsikálás, valamint a tányérsúrolás és törlés idejére elzárni a csapot, mert így rengeteg vizet spórolhatunk meg.

2. Gyűjtsük az esővizet!

Érdemes a növények locsolásához, vagy akár kocsimosáshoz is esővizet használni, mert ezzel a módszerrel nem pazaroljuk az ivóvizet, valamint a vízfogyasztásunk csökkentésével a kiadásainkat is tudjuk mérsékelni. Önkormányzatunk rendszeresen szokott térítésmentesen esővízgyűjtő tartályt kínálni a harmadik kerületi lakosok számára. Az eszköz segítségével újra tudjuk hasznosítani az összegyűjtött csapadékvizet.

3. Amikor csak tehetjük, zuhanyozzunk fürdés helyett!

A fürdés nemcsak háromszor annyi energiafelhasználással jár, de jóval több vízfogyasztással is, mint a tusolás. A Magyar Villamosművek adatai szerint egy pár perces zuhanyozáshoz 30-50 liter víz és 1-1,9 kWh áram szükséges, míg egy kád megtöltéséhez 120-150 liter vizet és 5-6,8 kWh áramot is elhasználunk.

4. A szivárgásokat javíttassuk meg azonnal!

A csőtörések és szivárgások szakszerű megszüntetésével akár 10 százaléknyi drágulástól is megmenthetjük vízszámlánkat, továbbá így támogathatjuk a vízpazarlás elleni küzdelmet. Körülbelül napi 100 és 350 liter közötti vizet tudunk megspórolni, ha időben teszünk a szivárgás ellen.

5. Használjunk perlátort!

A perlátor segítségével úgy csökkenthetjük vízfogyasztásunkat és ezzel együtt kiadásainkat is, hogy közben nem romlik a komfortérzetünk. A víztakarékos adagoló (perlátor) a kisebb vízáteresztésén felül légkeveréses technológiával dúsítja a vízsugarat. Több óvodánkban is felszereltünk már perlátorokat, amelyek segítségével a vízcsapok esetében 50-75 százalékkal, míg a zuhanyzók esetében 30-70 százalékkal csökkenthetjük a vízfogyasztást.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság