Sok okos humorral ajándékozott meg minket – Emléktábla avatásával tisztelegtünk Kállai István művészete előtt

Hírek
Közzétéve:

Kállai István magyar író, dramaturg, humorista nevéhez számtalan nagy sikerű vígjáték, kabarétréfa fűződik. Filmes és tévés forgatókönyvírói munkái is méltán emlékezetesek a mai napig. Az MTV Szórakoztató Osztályának megalapítója, a Budapesti Operettszínház dramaturgja és örökös tagja.

A művész családjával ötven éve, 1970 novemberében költözött Óbudára, a Vörösvári út 1. szám alatti házba. Kállai István élete végéig, 2015-ig, negyvenöt esztendőn át lakott és alkotott itt. Nagyon szerette Óbudát, otthonosan érezte magát egész kerületünkben.

„Kállai István életművét és munkásságát nagyon nehéz, szinte lehetetlen szavakba önteni – mondta dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere köszöntőjében. – Élete olyan volt, mintha valamelyik színdarabja elevenedett volna meg. Kaland, izgalom, dráma, szerelem és sok, igazán nagyon sok humor. Olyan, jó értelemben vett szarkasztikus humor, amellyel finoman, művészi eszközökkel ébreszt rá világunk visszásságaira. Egész élete során, a gyermekkori polgári jólétben, majd a vészkorszakban, és később, a magyar rögvalóságban is mindig ezzel a kaján, kicsit csípős, kicsit édes, de nagyon okos humorral tudott felülemelkedni a történelem cseppet sem vicces húzásain is.”

Kállai Gábor sakkozó, nemzetközi nagymester, Kállai István fia arról emlékezett meg beszédében, hogy édesapja számára sohasem a díjak, kitüntetések számítottak, mindig a közönség szeretetére figyelt, az inspirálta.

Sárdi Mihály, a Budapesti Operettbarátok Egyesületének elnöke, a Budapesti Operettszínház korábbi ügyvezető igazgatója szintén felidézte Kállai István alakját, művészetét, a sok-sok együtt töltött évet és közös munkájukat szeretett intézményükben.

Az emléktábla-avató ünnepségen Kállai István családtagjai mellett számos pályatársa, művészkollégája is részt vett. Többek között Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház egykori igazgatója, Szinetár Miklós, az operett egykori főrendezője és Makláry László, az intézmény egykori zeneigazgatója csatlakozott megemlékezésünkhöz. Közösen hallgattunk meg részleteket a Menyasszonytánc című, minden korosztályt elvarázsoló klezmeroperettből, amelynek szövege Böhm György mellett Kállai István alkotása.

 

Kállai István portéja

július másodikán lesz hat éve, hogy Kállai István nincs közöttünk, hiánya ma is fájdalmas

kiss lászló

dr. Kiss László polgármester örömmel karolta fel a kezdeményezést

Kállai Gábor

Kállai Gábor, a művész fia megindítóan elevenítette meg édesapja alakját

Sárdi Mihály sok szép emléket hozott az ünnepségre

Szinetár Miklós, egykori pályatárs szintén részt vett a megemlékezésen

Kerényi Miklós Gábor

Kerényi Miklós Gábor a megemlékezőkkel tisztelgett

a tábla leleplezése

dr. Kiss László, Kállai Gábor és Sárdi Mihály együtt leplezték le a táblát

emléktábla

az emléktábla a Vörösvári út 1. szám alatt épületen

tisztelők

Barátai és tisztelői is eljöttek az emléktábla avatására

Kállai Istvánné

A művész özvegyét, Kállai Istvánnét is köszöntötte dr. Kiss László polgármester

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság