Szakemberek a kábítószer-fogyasztás ellen

Hírek
Közzétéve:

A Nemzeti Drogellenes Stratégia tartalmazza a kábítószer fogyasztás elleni célkitűzéseket. Az egyik üzenete az, hogy mindenki felelős a vele együtt, illetve a körülötte élők sorsának alakulásáért. Az ENSZ határozata alapján 1988-tól június 26. a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a droghasználat veszélyeire és a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. A szervezet szakemberei minden évre megfogalmazzák a világnap témáját, melynek idei jelmondata: „Figyeljünk rájuk – Figyeljünk a gyermekekre és fiatalokra, mert ez az első lépés ahhoz, hogy segítsük őket egészségben és biztonságban felnőni!”

A kormány 2013-tól 2020-ig összefoglalt Nemzeti Drogellenes Stratégiája „Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen” című dokumentum tartalmazza a kábítószer fogyasztás elleni célkitűzéseket. Az önkormányzat számos rendezvénnyel kapcsolódik ehhez az iránymutatáshoz, hangsúlyozva a felnövekvő generációk védelmének fontosságát, a közösségekben rejlő erőforrásokat, az esélyteremést és a helyi szintű összefogások jelentőségét. (Az egyik eseményt az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pontban tartották -a KEF-fórum előtti napon-, ahol az Életrevalók című filmet vetítették. Az érdeklődőkkel a Kék Pont Drogambulancia és a Félkör Alapítvány szakemberei beszélgettek.)

Majzik Balázs az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) képviseletében jelent meg az ülésen, ő a Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóság Esélyteremtési Főosztályának Drogmegelőzési Programok Osztályának vezetője, Dr. Gallóné Nagy Judit, az önkormányzat szociális szolgáltató főosztályának vezetője, Kelemen Viktória alpolgármester és Törzsökné Góczán Emese intézményi referens, a KEF és az ÁSZER koordinátora

Csak közösségben van esély a kiegyensúlyozott életre

Az Óbuda-Békásmegyer Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer szakembereivel közösen tartott KEF-fórumon Majzik Balázs, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) képviseletében, a Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóság Esélyteremtési Főosztályának Drogmegelőzési Programok Osztályának vezetője elmondta: példaértékűnek, innovatívnak tartja az önkormányzat vezetésének és szakembereinek a drog-prevencióra fordított törekvését. A kormány pályázati úton adható forrásokat biztosít a KEF működési feltételeinek biztosítására, és programjainak támogatására. Fontosnak nevezte a helyi szintű kezdeményezéseket is, példaként említve a III. kerületi célkitűzést, a közösségépítést. 

A kormány stratégiájának egyik üzenete, hogy mindenki felelős a vele együtt, illetve a körülötte élő személyek sorsának alakulásáért – hangsúlyozta dr. Gallóné Nagy Judit, a Szociális Szolgáltató Főosztály vezetője, aki hozzátette: – ez a szemlélet egybeesik Óbuda vezetéséével, melynek jelmondata: „közösséget építünk”. Ez nem valamiféle hivatalos, végrehajtandó koncepció, hanem a III. kerületben élő emberek aktivitására épülő önmegerősítés. Egy jól működő közösség tagjai segítséget nyújtanak a bajban lévőnek, hiszen ők azok, akik elsőként látják a problémát. Ehhez hátteret biztosítunk a kötelező feladatok ellátásával, különböző rendezvények, közösségi színterek megteremtésével, a civil szervezetek támogatásával, továbbá a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum nyújtotta lehetőségekkel. Az Óbudai közösségépítő, közösségteremtő munkánk által, anyagi és szociális helyzettől függetlenül minden itt élő embernek esélyt kívánunk adni arra, hogy megtapasztalhassa az összetartozás mentális és fizikai egészségvédő hatását, a valahová tartozás felszabadító erejét, mely által saját helyzetén is változtatni képes.

Az áldozatsegítés éve

A drog-prevenció, bűnmegelőzés, áldozatvédelem szorosan összefüggő fogalmak. A kormány az idei évet az áldozatsegítés stratégiai évének nyilvánította. A bűncselekmény vagy szabálysértés áldozatává vált, testi vagy lelki hátrányt, érzelmi megrázkódtatást szenvedett embereknek június 21-től a VII. kerületi Wesselényi utcában megnyílt áldozatsegítő központban 24 órában segítséget tudnak nyújtani. Az önkormányzat helyi szinten is fontosnak tartja, hogy a kihívásokra adekvát válaszokat adjon, ezért már 2015 decembere óta működteti Óbuda-Békásmegyer áldozatsegítő szakmai együttműködési rendszerét a hatékonyabb ellátás és az ezzel kapcsolatos kommunikáció fejlesztése érdekében.

Fesztiválok, fiatalok, veszélyek

Ezzel a címmel tartott előadást Trenkáné Csom Henrietta címzetes rendőr alezredes, a III. kerületi Rendőr-kapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója. Mivel a nyár a fesztiválok évszaka, a fiataloknak olyan dolgokra is figyelmet kell fordítaniuk, amire egyébként nem gondolnának. Érdemes például meggondolniuk, mit visznek magukkal, hiszen a nagyrendezvények jó terepet nyújtanak a zsebtolvajoknak, és a sátorból is könnyen eltűnhetnek nagy értékű tárgyak. A személyi okmányok feltétlenül szükségesek, és érdemes megjegyezni legalább egy telefonszámot, amelyen elérhető valamelyik barát, családtag, ha elveszne a telefonjuk. Komoly, indokolt esetben hívható a 112-es nemzetközi segélyhívó. A nagyrendezvényekre érkezve, józan állapotban mindenképpen memorizálni kellene, hol van vészkijárat, biztonságos zug, menekülési lehetőség? A fesztiválokon bárkiről készülhet kompromittáló fotó, melyet talán picit érdemes figyelembe venni, hiszen az internetre kitéve negatív hatásai is lehetnek akár a munkahelyen, akár az ismerősök körében. A szépnek induló estét elronthatja a mértéktelen alkoholfogyasztás, melyet jól példáz az egészségügyi sátrakban emiatt megfordulók száma. Nem elsősorban a fesztiválok idejére vonatkozik a szörnyű baleseti statisztika, ami szerint a bulik utáni autós tragédiák szinte 100 százalékban a tudatmódosító szerek hatása alatti vezetés miatt történik.

Önkormányzati kábítószerügyi kutatás

Törzsökné Góczán Emese a KEF és az ÁSZER koordinátora a fórum végén ismertette az önkormányzat kábítószerügyi kutatásának részleteit, mely elsősorban a fogyasztási szokásokra, a segítséget nyújtó szervezetekre vonatkozott. Az iskolában történő kérdőíves felmérésnél a válaszadók a 7.-13. osztályos diákok köréből kerültek ki. A felmérést segítő, kiemelkedő tevékenységet végző diákok és iskolai védőnők elismerést vehettek át.

Elismerések diákoknak és védőnőknek

A kutatóknak segítséget nyújtottak a felmérés elvégzésében, ezért elismerésben részesültek.

Az Ifjúsági Önkormányzat által delegált fiatalok: Bán Levente; Döbrönte Ádám; Földes Anna; Gellér Mona; Kőszegi Márton; Szentpéteri Liza; Walter Vivien; Zsovák Norbert.

Kiemeltek: Csalogány Cintia; Husi Kitti; Lóczi Nikolett; Lőrincz Vilmos; Németh Zsuzsanna; Szöllősi Brigitta; Tóth Fanni;

Védőnők: Balyiné Varga Cecília; Brankovits Erzsébet; Dücső Dorottya; Geleta Dévényi Renáta; Juhász Beáta; Kimmelné Simon Ágnes; Nagy Mária Terézia; Szerepi Olga; Tóth Zsuzsanna; Tóthné Urbánszki Mária; Volper Lászlóné; Perjési Zsuzsanna. A kérdőívezésben nyújtott kiemelkedő szerepéért külön elismerték Fodor-Lini Anita munkáját.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság