Szeretetteljes hely, ahol méltósággal fejeződik be az élet – Október 14. a hospice-ellátás világnapja

Hírek
Közzétéve:

„Manapság már nem is illik gyászról beszélni. Így próbáljuk elhárítani. Viszont annál többet panaszkodunk kis semmiségek miatt. Nem azt érintjük, ami a mélyben van, mindig csak a felületet. És így valamennyien szegényebbek leszünk. A gyászolókat pedig – végül is – magukra hagyjuk, hogy aztán bennünket érjen felkészületlenül a saját gyászunk, és mi is magunkra maradjunk.”

Egyszerre szellemiség, ellátási forma és szervezet

Polcz Alaine, a magyar hospice mozgalom alapítója nem csupán tűpontosan látta, hogyan tékozoljuk el a lehetőséget, hogy a valódi érzelmeinket megélhessük, és őszinte vallomást tehessünk róluk, hanem példát is mutatott és kapaszkodót adott valamennyiünknek. A világnapon tisztelgünk a hospice elindítói és mai gyakorlói előtt, akik súlyos betegségük végstádiumában levő pácienseiket humánusan, több tudományág tudásának összefogásával és nem utolsó sorban szeretettel ápolják.

Minden évben október második szombatján tarjuk a hospice-ellátás világnapját. A hospice egyszerre szellemiség, ellátási forma és szervezet, és mind egy irányba tart: egy szeretetteljes helyet teremteni, ahol méltósággal fejeződik be az élet.

Támogató közösség a hospice-palliatív ellátásért

Az óbudai székhelyű Magyar Hospice Alapítvány, amelyet az Óbudai-Békásmegyer Önkormányzat is támogat, így foglalja össze saját tevékenységét: „Az Alapítvány különböző (ambuláns, otthoni és intézeti) betegellátó egységei közti átjárás lehetővé teszi a rugalmas, egyénre szabott, hatékony terápiát és gondozást, a megvalósított rendszer a gyógyíthatatlan betegeket halálukig önállóan és teljes körűen képes gondozni, családjukat támogatni.”

Önkormányzatunk igyekszik a lehető legtöbb módon együttműködni az alapítvánnyal. Idén októberben hospice padot avattunk és ismét nárciszvirághagymákat ültettünk közösen a harmadik kerületi Holdudvar Parkban, hogy kifejezzük együttérzésünket és szolidaritásunkat a gondozott betegekkel, családtagjaikkal és az elhivatott munkatársakkal.

Az idei világnap mottója: „Támogató közösség a hospice-palliatív ellátásért.” Mi itt, Óbuda-Békásmegyeren hiszünk ebben a közösségben, büszkék vagyunk rá, hogy a tagjai lehetünk, és részt vehetünk tevékenységeiben.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság