Szociális Munka Napi ünnepség: átadták a Fischer Ágoston díjat

Hírek
Közzétéve:

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Mint mondta: a szociális munka napja mindig jó alkalmat kínál nem csak a szakemberek, de mindannyiunk számára, hogy egy pillanatra megálljunk, és – amint Márai Sándor írja – ha már ember módra és az emberek között élünk, számba vegyük tetteinket és mindazokat az eszközöket, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. A polgármester a kerület szociális munkájának méltatása után feltette a kérdést: mi van azokkal, akik már régen az alá a bizonyos választóvonal alá csúsztak? Deák Ferenc idézetével folytatta beszédét, miszerint:

Az embereket puszta eszközöknek soha ne tekintsd, bármilyen alant álljanak is. Tiszteld mindenkiben az emberi méltóságot.”

Bús Balázs kifejtette: a hajléktalanság felszámolása jogállami keretek között illúzió, ezért helyesebb, ha a hajléktalansággal szemben esélyteremtő szolgáltatásokkal, szerteágazó támogatásokkal vesszük fel a harcot, mert csak így adható vissza az elveszített emberi méltóság.

Az ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter, a kerület országgyűlési képviselője is köszöntötte az ágazat dolgozóit. Beszédében hangsúlyozta, hogy mind egy közösség vagyunk és nem tehetjük meg, hogy ennek egyetlen tagjáról is lemondjunk. “Önök tanácsadók, szószólók, ügyintézők, pszichiáterek, stb, akik ezekkel a szerepekkel egyszerre vannak jelen a rászorulók életében. A kormány igyekszik az anyagi megbecsülését is kifejezni, de mindemellett mindannyian hálásak lehetünk áldozatos munkájukért.”

A beszédek után Bús Balázs és Kelemen Viktória alpolgármester átadta a Fischer Ágoston díjat, amelyet a Képviselő-testület 2005 szeptemberében alapított: az  elismerés  a kiemelkedő tevékenységet kifejtő természetes személyeknek, csoportoknak (szervezeteknek vagy intézményeknek) adományozható, akik Óbuda-Békásmegyer szociális ellátásainak, szolgáltatásainak fejlődéséhez, valamint a hátrányos helyzetű lakosai életminőségének javításához kimagasló teljesítménnyel vagy életművükkel hozzájárultak. A Fischer Ágoston Óbudai Szociális Díjjal az adományozást igazoló oklevél és 500.000 Ft összegű pénzjutalom jár.

Az elismerést idén Dr. Jászberényi József kapta az Óbuda-Békásmegyeren élő idősek képzéséért végzett tevékenysége okán. Dr. Jászberényi József nevéhez fűződik a komplex szeniorképzések hazai elindítása: a 2000-es évek elején Svájcban, Olaszországban, Finnországban járva ismerte meg a szenior-oktatás stratégiáit, s célul tűzte ki, hogy ezek tapasztalatait hazatérve meghonosítja. 2007-től – amikor a Zsigmond Király Főiskolán intézetvezető lett – kereste a megvalósítás lehetőségeit. A főiskola profiljában a geronto-andragógia szakirány mellett külön geronto-edukációs kutatóközpont is működik, speciálisan a korosabb diákok oktatására, problémáira fókuszálva. 2009-ben Dr. Jászberényi József munkatársaival elindította a Zsigmond Király Főiskola kutatócsoportját, amely két éven keresztül vizsgálta a környékben élők tanulási igényeit.  A felmérés nyomán – elsőként az országban – 2011-ben megnyílt az Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája. Az előadásoknak óriási sikere volt, alkalmanként 300-400 hallgató is összegyűlt. A Nyugdíjasok Óbudai Akadémiájának elindításához segítő kezet nyújtott Önkormányzatunk, valamint a Szenior Akadémia indulása előtt a megnyíló új lehetőséget az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény a nappali ellátást igénybe vevők között is népszerűsítette. A jó együttműködésnek köszönhetően a klubtagok közül kerültek ki az első hallgatók, akik azóta is nagy számban látogatják a plenáris előadásokat. Az Akadémia 2018. szeptember 20-án immár XV. félévét kezdte el.

A Szociális Munka Napja alkalmából az idei évben polgármesteri dicséretet vehetett át

Ezeken felül intézményvezetői dicséretben részesültek a következők:

A díjak átadása után Gájer Bálint és Zenekara adott ünnepi koncertet. Gratulálunk a díjazottaknak!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság