Táncsics park, megújuló bérlakások, támogatott családok ‒ Célegyenesben a békásmegyeri városrehabilitációs projektünk

Aktuális ügyek
Közzétéve:

A városrehabilitációs pályázati felhívást, melyen Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat is indult, azzal a céllal írták ki, hogy a leszakadó vagy leszakadással veszélyeztetett városrészeken koncentráltan jelenlévő társadalmi, fizikai és gazdasági problémákat komplex módon kezelje, a területen élők integrációjának elősegítése érdekében. A „Szociális városrehabilitáció megvalósítása Békásmegyeren” címmel benyújtott pályázat pozitív elbírálás nyomán összesen 708.828.407 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A megvalósítandó programok részletes tartalmi és műszaki kidolgozásában, előkészítésében az Önkormányzat helyi partnerei is részt vettek, illetve az érintett területen élő lakosság is bevonásra került. A közös gondolkodás eredményeként alakultak ki az adott helyszínre tervezett főbb tevékenységek.

A projekt konzorciumi formában valósul meg. A konzorcium tagja a Kék Pont Alapítvány, a Motiváció Alapítvány, mint civil szervezetek, valamint az önkormányzat több szervezete (Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt., Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ, Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.), továbbá a lebonyolításban részt vesz még a Szociális és Lakásügyi Főosztály, illetve a Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft.

Drogprevenció, állásbörze, 41 érintett család

A projekt elsődleges célcsoportját a szakmai szervezetek javaslata alapján kiválasztott 41 család jelenti, akiknek az önkormányzati bérleménye a projekt keretében felújításra került. Számukra szociális, egészségügyi, munkaerő-piaci, jogi és prevenciós programok sokasága szolgáltatja a széleskörű egyéni fejlesztés megvalósulását.

A programok közül a Kék Pont Alapítvány szenvedélybetegek alacsonyküszöbű és közösségi ellátását végzi, szerhasználóknak és hozzátartozóiknak egyéni és csoportos tanácsadásokat nyújtanak, információs-érzékenyítő képzéseket tartottak szerhasználat megelőzése céljából. Sikeresen működtetik az úgynevezett City Art Műhelyt, ahol elsősorban a fiatalok számára nyílik lehetőség közösségi rádiózásra, filmezésre, társasjátékokra, urban golfra.

A Motiváció Alapítvány területen élő hátrányos helyzetű és megváltozott munkaképességű munkavállalók számára nyújt munkaerő-piaci tanácsadást. Több alkalommal tartottak sikeres állásbörzét a Békásmegyeri Közösségi Házban, csoportos cégtoborzást, munkajogi tájékoztatókat.

Szociális fodrászat, áldozatvédelmi szabadulószoba

A projekt része volt a Víziorgona utca 10. szám alatt lévő önkormányzati szociális központ teljes átalakítása, felújítása, melyet 2020 júniusában adtunk át. Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ új telephelye új családi közösségi térnek is otthont ad, ahol a szakemberek családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatásokat biztosítanak.

Emellett itt ingyenes fodrászati szolgáltatást vehetnek igénybe a rászorulók, ami elsősorban az álláskereséshez nyújt segítséget, valamint áldozatvédelmi és drogprevenciós szabadulószobában a kétféle tematika mentén lehet logikai és egyéb feladatokon keresztül a társasjátékban részt venni. A családsegítős kollégáknak pedig az egyik legfontosabb feladata a lakásfelújításba bevont családok mentorálása, folyamatos szociális munka biztosítása számukra.

Szűrések, ingyenes fogászat

Az egészségügyi fejlesztéseket az Óbudai Rendelők Egészségügyi Szolgáltató Kft., illetve a Szent Margit Rendelőintézet fogta össze. Az aktív munkaerő-piaci részvételt megalapozó fizikai egészségmegőrzést célzó program az egészségügyi állapot felmérésétől az életmódváltást támogató programokig terjed ki.

Ennek keretében ingyenes szűrő- és diagnosztikai vizsgálatokon vehettek részt a családok egyéni egészségfejlesztési tervek alapján, emellett ingyenes fogászati szűrést és ellátást is biztosítottak számukra. Díjmentesen tudtak a hátrányos helyzetű családok olyan fogászati ellátáshoz jutni, mely a társadalombiztosítással rendelkező páciensek számára sem feltétlenül elérhetők.

Okospad, kamaszjátszótér, kutyafuttató a Táncsics Parkban

A Táncsics Mihály utca és Ország út találkozásánál, a korábban funkció nélküli füves területen történt a Táncsics park fejlesztése, melyet 2022 tavaszán adtuk át. A beruházás az előzetes közösségi tervezési alkalmak során elhangzott javaslatok alapján valósult meg.

A környékbeli lakosság és a tervezők egybehangzó véleményét figyelembe véve a beruházás célja volt, hogy a terület számos funkcióval bővüljön, igazi közösségi térré alakuljon át, ahol több korosztály számára nyílhat szabadtéri sport- és szórakozási lehetőség. A megújult terület magában foglal többek között parkosított részeket, napelemes közvilágítással és padokkal ellátott aszfaltos sétányokat, okospadot, ivókúttal és agility elemekkel ellátott zárt kutyafuttatót, sport- és fitneszeszközöket, valamint kamasz- és kisgyermekek számára külön játszóteret is.

Bérlakásaink energetikai megújulása

Az önkormányzati bérlakások fejlesztése 2021 márciusában kezdődött el üresen álló, leromlott állapotú bérlakások teljes felújításával és a lakhatáshoz szükséges bútorozással. A fejlesztés eredményeként többek között az önkormányzati lakások energetikai korszerűsítése (külső nyílászáró csere, bejárati ajtó csere, fűtőberendezések cseréje) is megvalósult, és felújításra került a lakások teljes elektromos rendszere, vízvezetékei, a fürdőszobák, burkolatok és konyhák nagy része is megújult.

Az utolsó lakás műszaki átadása 2022. október elején fejeződött be. Összességében elmondható, hogy 41 család életminőségét jelentősen emelte a lakásfejlesztés, mind esztétikai, mind gépészeti és energetikai vonatkozásban. A programban részt vevő családok a projekt keretében az említett mentálhigiénés szolgáltatásokban és fogászati ellátásokban is részesültek, mindezzel tovább erősítve a program hatását.

A VEKOP-6.2.1-15-2016-00009 azonosítószámú Szociális városrehabilitáció megvalósítása Békásmegyeren című projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap 708,83 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával kerül megvalósításra.

Szociális fodrászat a Családi Közösségi térben

Szabadulószoba a Családi Közösségi térben

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság