„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” ‒ Május 6. a felelős állattartás napja

Hírek
Közzétéve:

Sokszor idézzük Antoine Saint-Exupéry A kis herceg regényének híres mondatát, amelyet állattartóként mindannyiunknak kötelessége betartani. A felelős állattartás napjának üzenete, hogy az állatok jobb életkörülményeinek biztosításához szemléletváltásra van szükség, amely a hobbiállatokra és a gazdasági célokból tartott állatokra egyaránt vonatkozik.

Nagy lépés volt, amikor végre 1998-ban elfogadták hazánkban is a Törvényt az állatok védelméről és kíméletéről, amely többek között kimondja, hogy „az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége.”

Sajnos, mégis rengeteg a gazdátlan állat, mind az utcákon, mind gyepmesteri telepeken, illetve menhelyeken. Éppen ezért fontos, hogy már óvodáskortól megtanítsuk gyermekeinknek, hogy állatot kizárólag úgy tartunk, hogy azt élete végéig a mi felelősségünk gondozni.

A mi dolgunk gondoskodni az ételéről, italáról, fekhelyéről, sétáltatásáról, székletének eltakarításáról, az egészségéről, orvosi ellátásáról, gondoskodni a mindennapi játékáról, foglalkoztatásáról, és halála után az eltemetéséről is.

Ez állatfajtától függően 10-30 éves szép, szeretetteljes felelősségünk. Az állat szintén ‒ ahogyan az állatvédelmi törvény is fogalmaz ‒ érző lélek, pontosan úgy fáj neki egy család elvesztése, mint bármelyikünknek.

Óbuda-Békásmegyeren az itt élő lakosok többsége és önkormányzatunk hagyományosan elkötelezett a felelős állattartói magatartás mellett, civilek és szakemberek is segítenek minket ebben.

Az Óbudai Kutyás Egyesület a kutyás közösség támogatása mellett az ebtartók és a lakosság békés egymás mellett élésének biztosítására törekszik.

A szintén harmadik kerületi székhelyű SciDog Kutyaegyetem csapatát többek között etológusok, állatorvosok, pszichológusok, agykutatók alkotják. Így a legfrissebb kutatási eredményeket is azonnal beépítve tudják átadni a hozzájuk fordulóknak.

A SciDog munkatársai sokféle területen tudnak segíteni a gazdáknak és kutyáiknak. Néhány példa: ha bizalmon és kooperáción alapuló kapcsolatot szeretnénk kialakítani kutyánkkal; ha agresszív vagy éppen félénk a kutyánk, mindenesetben szakmai, tudományos alapú támogatást kaphatunk.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság