Térítésmentes cserje akciót hirdetünk

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Köszönjük minden jelentkezőnek az érdeklődést! A jelentkezést lezártuk, hasonló akcióinkért kövessék figyelemmel honlapunkat, az Óbuda újságot és Facebook-oldalunkat.

A legklímabarátabb díjat elnyert kerületként számunkra kiemelt érték természetünk megbecsülése, így kerületünk zöldítése; ezért Burján Ferenc, klíma- és környezetvédelmi alpolgármester kezdeményezésére cserje akciót hirdetünk, amelyen térítésmentesen igényelhetnek a harmadik kerületi lakosok kínai kékszakáll vagy balkáni babérmeggy cserjét. 

A cserjéket október 12-én, csütörtökön 17:00 órai kezdettel vehetik át az igénylők a Csobánka téri művelődési házban (1039 Budapest, Csobánka tér 5.) érvényes lakcímkártya bemutatásával, amellyel állandó harmadik kerületi lakcímüket igazolhatják.  A jelentkezőknek egy rövid tájékoztatás után fogjuk átadni a kiválasztott cserjét.

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével tudnak október 9-ig, valamint A KÉSZLET EREJÉIG. A jelentkezéshez szükséges a név, lakcím és e-mail cím megadása is, a sikeres igénylésről válasz e-mailt küldünk. A jelentkezés feltétele állandó harmadik kerületi lakcím, amelyet érvényes lakcímkártya bemutatásával igazolhatnak a cserjék kiosztásának helyszínén október 12-én.

Kínai kékszakáll

(Caryopteris incana)

A kékszakáll (Caryopteris) alacsony igényű, lombhullató félcserje. A levendulához hasonló közegben érzi jól magát, és nagyon jól párosítható is vele, hiszen a kékszakáll augusztus közepétől októberig virágzik. Virágzási ideje miatt nagyon értékes dísznövény. A kékszakáll gondozása a tavaszi, erősebb metszésben, ami elősegíti hogy ne kopaszodjon fel. 60-120 cm magasra nő, fajtától függően világos vagy sötétkék virágot hoz, télálló. Nyári melegben időszakosan öntözést igényel!

A kék virágok vonzák a beporzó rovarokat, napos, szárazabb talajú ágyásba ültethető, a pangó vizet nem kedveli. Viszonylag későn hajt ki, ezért ne higgyük azt, hogy elpusztult!

Balkáni babérmeggy

(Prunus laurocerasus)

A Balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) fagytűrő, egyszerűen nevelhető, örökzöld cserje. Főként sövényként találkozhatunk vele, egy remek sövénynövényről van szó, melyből látványos, tömött sövény is nevelhető, de szoliter cserjeként is látványos szép, fényes, nagy, örökzöld leveleivel. Sűrű bokrát a madarak fészkelőhelynek szeretik használni mivel levelei tömött lombozatot alkotnak.

Virágai illatosak, fehér színűek, tavasz végén nyílnak. Termései eleinte piros, majd fekete színűek, nyár végére érnek be.

 

A gondozása egyszerű, mivel viszonylag igénytelen, ellenálló napkedvelő díszcserje. Ültetési helyéül akár árnyékos helyet is választhatunk, ám ilyen helyeken nem lesz annyira dús a levélzete, mint a napos, világos fekvésben.

Egyedül a meszes talajra érzékeny, ilyen talajba lehetőleg ne ültessük, levelei kisárgulnak, nem fejlődik.

Szárazságtűrő , de javasoljuk hogy tartósan száraz időszakokban öntözéssel segítsék fejlődését. Télen hazánkban már nem számít fagyérzékenynek! Kártevőkkel szemben ellenálló, ám a gombabetegségek megtámadhatják. Ha szaporítani szeretnénk, nyáron tehetjük meg félfás dugvánnyal.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság