Tervbemutató zárta a Flórián téri közösségi tervezést

Hírek
Közzétéve:

A szakmai szervezetek javaslatait, valamint a lakossági igényeket is magába foglaló koncepciótervet az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő NKft., a tájépítész Garden Studio Kft., valamint az Aquincumi Múzeum szakemberei mutatták be az érdeklődőknek.

A Flórián tér különleges helyzetű közterület, hiszen fővárosi tulajdonban áll, a III. kerület egyik kiemelt közlekedési csomópontjában. Területén megtalálhatóak a majd kétezer éves, hajdani római kori katonaváros emlékei, illetve valószínűleg még feltáratlan leletek is, valamint a katonai város körül épült polgári város maradványai. Ugyanakkor, a környéken élők számára egy igen fontos zöldterületet jelent, bár jelenlegi formájában kevesebben használják, mint az várható lenne.

A közösségi tervezés célja az volt, hogy a Flórián tér értékeinek megóvása mellett egy olyan fejlesztési terv szülessen, ami funkcionálisan és arculatában is illeszkedik a környéken élők elképzeléseihez. A Garten Studio munkatársai maximálisan figyelembe vették az emberek véleményét a közösségi tervezések során: 8+1 tematikus alkalmon adódott lehetőség a véleménycserére, hozzászólásra, ötletelésre. A tervbemutató során a tervezők részletesen ismertették, hogy a járófelületek (gyalogutak) milyen elrendezésben és burkolattal újulhatnak meg, tekintettel a jelenlegi kitaposott útvonalakra. A parkoló területe nem változna, a zöldfelületek szebbek, könnyebben karban tarthatók lennének, a fák mennyisége ligetszerűen, vagy fasorok formájában bővülhetne. A BKK terveivel összhangban több BUBI pont is létesülne a park körül.

A parkban kiemelt fontosságú az örökségvédelmi vonatkozás, fejlesztés esetén a romterület felújításra kerülne, méltóbb infrastruktúrával. A hajdani, római kori katonaváros tengelyei egy szép arculati irányt adtak a tervezőknek, akik a koncepcióterven egy díszmedencés pihenővel, illetve a romkert közelében lévő közösségi térrel hosszabbították meg a látható és láthatatlan romok térszerkezetét.

Az új funkciók közül a már említett közösségi tér a Flórián tér közepén, a legforgalmasabb sétányok találkozásánál egyszerre több funkciót is betöltene. Egyszerre lehetne pihenő- és találkozási pont, sakkasztalokkal és napvédőkkel, valamint információs pont, hiszen éppen félúton található a romkert és a parkoló között (ami egy növekvő látogató szám miatt lehet érdekes.) Ebben a térben egy kisebb épület is helyett kaphat, ami funkcionálhat nyilvános WC-ként, pelenkázóval, akár öltözővel, sőt akár egy kávézónak is helyet adhat. Egy ilyen közösségi pont részben a tér mindennapi látogatói, részben a megújuló romkertbe érkező turisták számára is fontos megálló lehet.

A kulturális funkciók mellett sport- és játéklehetőségekkel is gazdagodhat a terület, többféle korosztály és érdeklődés igényeit kielégítve. A koncepcióterven helyet kapott egy kisebb futókör, egy a római kori emlékek arculatával harmonizáló játszótér, sakkasztalok, teqball, fitnesz-park és egy biciklis ügyességi pálya is. Ezek az elemek a közösségi tervezésen merültek fel, és nem a funkciók zsúfolása volt a cél, hisz a zöldfelület további természetes „játékteret” nyújt felújított, karbantartott állapotában.

Az már a közösségi tervezésen is kiderült, hogy a kutyás jelenlét nagyon erős a parkban, sokan használják kutyasétáltatásra, futtatásra, játékra a területet. Sok családos viszont arról panaszkodott, hogy a kutyák miatt nem látogatják intenzíven a parkot, tehát olyan helyzetet igyekeztek teremteni a tervezők, ami a kutyásokat és a nem-kutyásokat is megnyugtatja.

 

A koncepcióterven egy nagy, megfelelő módon elkerített, ugyanakkor pihenőkertként is funkcionáló kutyás játéktér kapott helyet, valamint a jelenlegi domb körül megmaradt az a tágas zöldfelület, ami egy jól kialakított házirenddel szintén lehetőséget adhat a szabad kutyázásra. A cél az volt, hogy fejlesztés esetén legyen olyan parkrész, ami a sportot és játékot támogatja, kapjon helyet az örökségvédelem és a kulturális-közösségi funkció és a kutyás parkhasználat zavartalanságára is lehetőséget teremtsünk.

Az est folyamán kapott visszajelzések alapján a tervezők véglegesítik a koncepciótervet, illetve elkészül az a minimál terv is, ami csak a legszükségesebb, kis költségvetésű változtatásokat tartalmazza.

A koncepcióterv alapján történő fejlesztés lehetősége egyelőre még bizonytalan, teljes mértékben forrás függvénye! Emlékeztetőül: a terület a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van. Előremozdítja a Flórián tér fejlesztésének lehetőségét az a tény, hogy a tér területén található romok hamarosan akár az UNESCO Világörökségi Listára is felkerülhetnek, ami turisztikai előnyt jelent, ezzel együtt pedig várhatóan nagyobb figyelmet is irányít a Flórián térre.

A Flórián téri közösségi tervezés folyamatáról, az elkészült tervről az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő NKft. weboldalán olvashat részletesebben, de ajánljuk figyelmébe a tervezés Facebook oldalát is.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Ismét földi szúnyoggyérítés lesz kerületünkben

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Folyamatosan gyűjtjük és elszállíttatjuk az illegális hulladékot a közterületekről

Hírek
Közzétéve:

Fogadjon örökbe Ön is egy padot!