Több ezer új biciklivel bővül a közbringarendszer: 2026-ra érkezik a Bubi 3.0

Hírek
Közzétéve:

A jelenlegi flotta duplájával érkezik a kedvelt közbringarendszer új változata. A Bubi 3.0 legalább négyezerötszáz plusz bérelhető kétkerekűvel bővül 2026-ra. Az Óbudán hét helyszínen is elérhető biciklirendszer bővítése azok számára jelenthet segítséget, akik a jelenlegi szolgáltatási terület határán túli városrészekben élnek. A hírt a Kopaszi-gáton telepített gyűjtőállomás felavatásával összekötve jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója.

Minden második budapesti lakos számára elérhető, új közbringarendszer érkezését jelentette be 2026-ra a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A Bubi 3.0. lényegesen nagyobb lefedettségel rendelkezik majd, ugyanis az új rendszerben megduplázódik a jelenlegi flotta, és  a hagyományos mellett modern, elektromos kerékpárok is bérelhetők lesznek a tervek szerint.

A Bubi 3.0.-val a jelenlegi szolgáltatási terület határától messzebbi, minden fontos, legalább 30 ezres utazásszámmal rendelkező közlekedési csomópontok is elérhetővé válnak: úgymint az Örs Vezér tere, Kőbánya-Kispest, Újpest-Városkapu, a József Attila lakótelep, Angyalföld, Zugló vagy az Őrmező. Eközben a belsőbb helyszíneken is megmarad a kapacitás.

Minden korosztály bubizik

„A Bubi 2.0. talán az egyik legszerethetőbb sikertörténetünk, amely a számokat tekintve is magáért beszél: átléptük a 8 milliós bérlési számot, az állomások száma pedig 158-ról 208-ra bővült a mai nappal. A Bubi evolúciója leképezte a kerékpározás evolúcióját és a kerékpárhálózat fejlesztését is Budapesten: ma már minden korosztály bubizik, a Bubi 1.0 radikális megújítása után 5-8-szorosára nőtt az utazásszám” – mondta el a gyűjtőpont megnyitóján Dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója.

Az új szolgáltatás  több százezer bel- és külvárosban élő budapesti számára jelent majd fenntartható közlekedési alternatívát a jövőben.

Karácsony Gergely a Bubi 3.0. kapcsán úgy fogalmazott: „Köztudott, hogy a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a fenntartható közlekedés fejlesztése iránt. Egy olyan rendszert szerettünk volna kialakítani, amely átvezeti Budapestet a XXI. századba és egy jövő városának képét vetíti előre. Ezért a Bubi 3.0. dupla akkora, legalább négyezerötszáz kerékpárt jelentő flottával és külvárosi lefedettséggel érkezik 2026 januárjában”.

Elektromos járművek is érkeznek

Ráadásul nem csupán hagyományos, hanem elektromos rásegítésű kerékpárok is az eszközpark részét képezik majd, amivel szélesebb felhasználói kör számára válik elérhetővé a mindennapi bringázás lehetősége.

A MOL Bubi évek óta egyre népszerűbb: a BKK legutóbbi, tavalyi évre vonatkozó összegzéséből kiderül, hogy 2023-ban a Budapesten közlekedők több mint 3,4 millió alkalommal használták a közbringa-szolgáltatást, mely során összesen közel 7 millió kilométernyi utat tettek meg.

A közbringa-rendszert tavaly áprilisban bővítette a III. kerületben is a BKK, jelenleg hét helyszínen is elérhető:

  • a Szentlélek téren a HÉV-megálló közelében,
  • a Flórián téren,
  • a Tímár utcában a HÉV megálló mellett,
  • a Kiscelli utca és a Pacsirtamező utca, a posta melletti kereszteződésben
  • a Kórház utca és a Polgár utca sarkán,
  • a Szőlő utca és a Vörösvári út találkozásánál,
  • az Óbudai rendelőintézet közelében.

A BKK már hónapokkal ezelőtt elkezdte a Bubi 3.0. létrejöttéhez szükséges előkészítő munkákat. Egy a mai napon elindított online kérdőívvel jelenleg azt vizsgálja, hogy mennyire elégedettek a budapestiek a Bubival.

(Forrás: BKK)

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság