Új életet kezdhet a Holdudvar park

Hírek
Közzétéve:

A Bécsi út – Váradi utca – Vörösvári út – Ágoston utca által határolt park fejlesztésének ötlete először 2015-ben merült fel, akkor szervezett közösségi tervezést az önkormányzat, az Újirány Csoport bevonásával. Az Újirány tervezői már más projektekben is használták a közösségi tervezés módszerét és sikeres lakossági együttműködések tapasztalatait hozták magukkal. A 10 alkalmas folyamatban részt vettek a park környékén élők, a kerületi városfejlesztő csapat és az Újirány tervezői. A tervezési folyamat végére elkészült egy koncepcióterv, mely tartalmazta a lakosság elképzeléseit és minden új funkciónak helyet adott.

A park megújulásának koncepciója az volt, hogy a parkban lehetőség szerint minél több zöld felület maradjon, és ugyanígy változatlan legyen a dombos, plasztikus jelleg is. A növényzet felfrissítése szükséges, néhol ritkítása, tisztítása, hogy átláthatóbb, könnyebben tisztán tartható legyen a park. A játszótér nagyobb területen, magasabb kerítéssel és kreatív játékokkal kerül majd kialakításra, és az új park szélesebb korosztályra is gondol, például a tinédzsereknek szóló rész kialakításával. A sport terület más helyre kerül, hogy védettebb, intimebb legyen, kiegészülve új elemekkel és egy, a park szinte teljes területét körbefogó futókörrel. A csúszdapark felújításra kerül és a régi színpad által adott analógiában egy új központi terület alakul ki, vizes elemmel és új színpaddal együtt. Mindezeket a funkciókat kiegészítik a pihenésre szánt területek, például a plázs jellegű pihenőkert és a pihenősétány.

Az új koncepció célja, hogy a funkciók újraszervezésével és kibővítésével több korosztály tudja egyszerre használni a parkot és az praktikusan, a jelenkori igényeknek megfelelően kerüljön kialakításra. Ezért megújulnak a burkolatok, a zöldfelületek, a térelemek is, és új stílusú utcabútorok, ivókutak, szemetesek lesznek kihelyezve.

A közösségi tervezés után a TÉR_KÖZ 2016 pályázat adott lehetőséget a tervek megvalósítására. Óbuda-Békásmegyer 449 millió forintos támogatást szerzett a megvalósításhoz. Az előkészítési munkák után 2018. közepén kezdődhet el a kivitelezés, mely várhatóan 1 évig tart majd.

A projekt indulásához kapcsolódott egy közösségi piknik is, mely május 26-án került megrendezésre. Ennek keretében a környéken élők találkozhattak a lebonyolítókkal és a kivitelezés részleteit, az ütemtervet is nagyobb körben megismerhették. A park átadására várhatóan 2019. májusban lehet számítani, az átadó után pedig rendszeres lakossági program, kulturális esemény és közösségépítő alkalom is lesz.

A kivitelezés részleteit az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. által működtetett http://holdudvarpark.blog.hu oldalon is figyelemmel lehet kísérni.

Alaprajzok és látványtervek: http://holdudvarpark.blog.hu/2018/02/21/latvanytervek_967

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság