Új eszközök segítik a korszerű betegellátást a Szent Margit Rendelőintézetben

Hírek
Közzétéve:

Az esemény apropóját az adta, hogy a Szent Margit Rendelőintézetbe megérkeztek és már működnek azok a közel 168 millió forint értékben megvásárolt orvostechnológiai eszközök, amelyeket az Egészséges Budapest Program keretében szerzett be az intézmény. A napi vizsgálatok elvégzéséhez szükséges orvosi géppark és orvostechnológiai eszközállományról van szó. A szemészeti eszközöket, ultrahang berendezéseket, altató munkaállomást, EKG berendezést, mágnesterápiás eszközt, testösszetétel-analizáló készüléket, és a monoszkópos tornyot már használatba is vették a rendelőintézet orvosai és munkatársai. Jelentősen növekedett a betegellátás színvonala, és a betegelégedettség mértéke.

Amikor a baloldal a kerület egészségügyi helyzetéért aggódik, nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy 2007-ben az akkori baloldali kormányzat a III. kerületben élők kórházi ellátásának hozzáférhetőségét és színvonalát jelentős mértékben rontotta azzal, hogy be akarta záratni a Szent Margit Kórházat. Akkor az életünkért is és a kórház fennmaradásáért is küzdöttünk. 2011-ben, már a Orbán kormány ideje alatt szerezte vissza önállóságát a kórház, elindulhatott tehát a fejlesztése, amelynek során kormányzati és önkormányzati forrásból, illetve a kórház önerőből megvalósított fejlesztéseivel fenntartható, stabil gazdálkodású, megfelelő üzemméretű intézménnyé válhatott – hangzott el Óbuda-Békásmegyer polgármesterének beszédében, amelyben Óbuda-Békásmegyer egészségügyi helyzetét, múltját, jelenét, és jövőjét tekintette át.

Bús Balázs beszédében kitért arra is: 2003-ban döntött úgy a Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete, hogy átveszi a Fővárosi Önkormányzattól a járóbeteg-szakellátást. Az önkormányzat azóta is milliárd forintos nagyságrendben támogatta a Szent Margit Rendelőintézet fejlesztését. Emellett hangsúlyozta a 2017-ben elindított Örlős Endre Egészségügyi Programot, illetve az abban  szereplő prevenciós intézkedések fontosságát is.

Az Egészséges Budapest Programon keresztül mintegy 5,6 milliárdos állami támogatáshoz jut a Szent Margit Rendelőintézet. Ebből az összegből megvalósulhat a Vörösvári úti és a Csobánka téri telephelyek felújítása, az épületek gépészeti és műszaki korszerűsítése, valamint az orvostechnológiai és informatikai eszközpark cseréje is. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 480 millió forinttal járult hozzá a program sikerességéhez, így valósulhatott meg a Csobánka téri szakrendelő energetikai korszerűsítése. 

Az EBP-n túl más kormányzati forráshoz is jut a kerület, amelynek köszönhetően újabb egészségügyi fejlesztés valósulhat meg: még az idén felújításon esik át a csillaghegyi háziorvosi rendelő is – emelte ki Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

A sajtótájékoztatón a különböző új műszerekről dr. Budai András, a Szent Margit Rendelőintézet igazgatója számolt be. A berendezések közül kiemelte azt az új eszközt, amely a fénytörést méri a gyermekszemészeti vizsgálatok során. Ezzel kapcsolatban elmondta: bár a Szent Margit Rendelőintézetnek nincs törvényi kötelezettsége a gyermekszakellátás biztosítására, a Csobánka téri és a Vörösvári úti járóbeteg-szakrendelőben is hosszú évek óta látnak el gyermekeket. A Szent Margit Rendelőintézetbe érkező szülők, a házi gyermekorvos beutalójával az ortopédiára, allergológiára és tüdőgyógyászatra tudják vinni gyermekeiket kivizsgálásra, míg beutaló nélkül a fül-orr-gégészet, szemészet, sebészet és bőrgyógyászat fogadja és várja évek óta a 14 év alatti kis pácienseket, az egyéb más akut esetekben is soron kívüli ellátást biztosít és elirányítja a végeleges ellátást nyújtó intézményekbe a gyermekpácienseket.

A sajtótájékoztatón beszédet mondott Varga Mihály, a III. kerület országgyűlési képviselője is, aki felfigyelt a pulpitus mögött található önkormányzati információs táblára. Ezen a kerület szlogenje -‘Közösséget építünk’- mellett az önkormányzatnak fontos kulcsszavak szerepelnek. A pénzügyminiszter az ‘összefogás’ és a ‘család’ szavakat emelte ki. Mint mondta: a kerület egészségügyi fejlesztései az önkormányzat és a kormány összefogásának köszönhetők, míg a rendelőintézetben lezajló fejlesztések közvetve a családok életszínvonalát emelik.

Budapest egészségügyi ellátórendszerének fejlesztése és működési feltételeinek javítása kiemelten fontos feladatunk – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Mint mondta: ezen belül is kiemelt figyelmet érdemelnek a rendelőintézetek. Az a közös munka, amelyet azért végzünk, hogy minden magyar ember méltó körülmények között gyógyulhasson, egyre komolyabb eredményeket hoz a Budán élők számára is – hívta fel a figyelmet a miniszter, aki az Egészséges Budapest Programot az elmúlt évtizedek legjelentősebb fővárosi fejlesztésének nevezte.

A sajtótájékoztató után a résztvevők megtekintették az új orvostechnológiai eszközöket, sőt, Bús Balázs a testösszetétel-analizáló készüléket próbálhatta ki, míg Varga Mihály szemvizsgálaton esett át.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság