Újabb jelentős támogatást kapnak a kerületi alapellátó orvosok

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Több, nagy horderejű egészségügyi témában született döntés a májusi képviselő-testületi ülésen, melyen összesen 29 napirendi pontról tárgyaltak a képviselők. A háziorvosok újabb rezsitámogatása mellett kezdődik az egészségügyi ellátás szervezése a gyermek szakrendelőbe.

Az elmúlt időszakban egyre gyakoribb, hogy már meglévő épületben lakásból funkcióváltással iroda jön létre. Most rendeletmódosítással tették lehetővé, hogy ezekben az esetekben a fennálló parkolóhely-kialakítási kötelezettség pénzzel megváltható legyen. Ez a változtatás nemcsak jogszabályi kötelesség, de támogatja a lakófunkcióval rendelkező ingatlanok számának csökkentést is. Az ebből származó bevételt önkormányzatunk új parkolóhelyek kialakítására, meglévőek fejlesztésére is fordíthatja.

Önkormányzatunk ismét segítő kezet nyújt a háziorvosok számára. 2022. év közepétől döntően az energiahordozók árának növekedése következtében a közműszolgáltatók szolgáltatási árai drasztikusan megemelkedtek. Az áremelkedések a lakosság mellett érintették az élet minden területét, így az egészségügyi szolgáltatókat, és ezen belül az alapellátást biztosító orvosi rendelők működését is. Az alapellátás állami finanszírozása, és az abban egyik elemként meglévő működési költségek állandó összegű finanszírozása az áremelkedéseket nem követte. December 8-án arról határozott a képviselő-testület, hogy az alapellátó orvosok számára alanyi jogon egyszeri, 100 ezer Ft-os rezsitámogatást biztosítanak, és éltek törvényi lehetőségükkel, feliratot intéztek a kormányhoz, melyben a megemelkedett rezsiköltségek finanszírozását kérték.

Mára egyértelművé vált: a kormány továbbra sem teljesíti ezirányú kötelességét, ezért az önkormányzat nyújt segítséget a felnőtt és gyermek háziorvoknak, a felnőtt és gyermek fogorvosoknak. A most megalkotott rendelet nyomán 2022. január 1-től kezdődően megtérítik a praxisoknak a rezsijük infláció feletti növekedését, mindezt bürokráciamentesen, egyszerűsített nyilatkozattal lehet majd intézni.

A testületi ülésen számos önkormányzati cég – így a Vagyonkezelő és a Szent Margit Szakrendelő ­beszámolóját is elfogadták. A szakrendelő beszámolójából is látszik, hogy 2022-ben is több száz millió Ft támogatás érkezett az önkormányzattól.

A gyermek szakrendelő kialakításának újabb állomásaként a Szent Margit Szakrendelő telephelyévé válik az új szakrendelő – pályázati és saját forrásokból is felépített – épülete. Jelenleg az egészségügyi szolgáltatások kialakítása zajlik. A jogszabályok szerint az állami finanszírozást több éves működésnek kell megelőznie, ezért a gyermek szakrendelő kialakítása azt is jelenti, hogy újabb jelentős önkormányzati forrásokat fordítunk a kerületi gyerekek egészségére. Az épületbe pályázat útján is keresünk egészségügyi szolgáltatókat, akik III. kerületi gyerekek számára ingyenesen igénybe vehető ellátásokat biztosítanának.

A pályázatokat a Szent Margit Szakrendelő fogja szakmai szempontból véleményezni, a legjobb színvonalú és leginkább szükséges ellátásokat keresve. Ez a megoldás jelenleg is létezik, bevált gyakorlat a kerületben: így tudjuk biztosítani a csecsemőkori ortopédiai szűrést és az iskolába készülő gyermekek szemészeti szűrését, amely a III. kerületben állandó lakcímmel rendelkező gyerekek számára természetesen térítésmentes.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság