Ünnepi fóliába öltöztek a könyvszekrények

Hírek
Közzétéve:

Az ingyenes könyvszekrények a kerület több pontján biztosítják a könyvcserélés lehetőségét. 2017-ben a reformáció 500. és a könyvnyomtatás közel fél évezredes évfordulóján a szekrényeket borító ünnepi fólia  színvilága a korszakot idézi, a nagyméretű képek (Johannes Gutenberg, a sajtóprés) és a szöveges információ pedig az évfordulókra hívja fel a figyelmet.

„Maga a reformáció kora és benne a reformátorok is éltek a képi popularitással, amikor az újnak számító nyomdászati technikát használva, röplapokat jelentettek meg. Az olyan híres művészek, mint Dürer, az idősebb Lucas Cranach, Georg Pencz vagy Sebald és Barthel Beham által készített nyomatoknak jelentős felületét fametszetes illusztráció töltötte ki az ismertető szövegek kíséretében.” – mondta dr. Békési Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának docense a „Luther Márton élete álló- és mozgóképen” kiállítás megnyitóján.

A reformáció segítette a nyomtatott könyv elterjedését. A hitújító korszak egyik legjelentősebb vívmánya a nyomdászat, a nyomtatott könyv elterjedése volt, ami kiemelkedő fejlődést eredményezett a könyvek és az általuk hordozott tartalom gyűjtésére, rendszerezésére, megőrzésére és szolgáltatására vállalkozó könyvtárak életében.

A nyomtatott könyv feltalálása segítette a reformáció terjesztését. Már Gutenberg első, kezdetleges technikával, és nagy műgonddal készült 42 soros Bibliája is fele akkora költséggel készült, mint egy kézírásos Biblia. Gutenberg felfedezései nem csak Luther Márton német bibliafordításának olvasását tették lehetővé széles közönség számára, de hozzájárultak Luther többi írásának népszerűvé válásához is, nagyban elősegítve ezzel a reformáció terjedését. Szintén a találmánynak köszönhető a tudósok közösségeinek kialakulása, ami megkönnyítette felfedezéseik közlését, és elhozta a tudományos forradalmat.

Az ingyenesen használható, mindig nyitva álló KönyvMegállók létrehozása szintén kifejezi az írásos kultúra terjesztésének és a közösség fejlesztésének együttes szándékát. A cél olyan közösségi pont kialakítása volt, ahol az olvasást kedvelők nemcsak könyvekre, hanem társaságra is találhatnak. Találkozóhelyként lehetőséget adnak az alkalmi beszélgetésekre az olvasásról, a művekről. Mindezek mellett népszerűsítik az önkéntességet, az adományozási kedvet és a környezettudatosságot.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság