Választási kisokos – Miről és hogyan szavazunk június 9-én?

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Jövő hét vasárnap, június 9. fontos nap lesz mindannyiunk életében. Aznap lesznek a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások is. Összeszedtünk minden lényeges tudnivalót a szavazással kapcsolatban.

Június 9-én a szavazóurnák reggel 6 órától este 7 óráig lesznek nyitva. Szavazhat minden olyan magyar és nem magyar állampolgár, aki legalább 18 éves és bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van Magyarországon.

Ezen a napon választjuk meg önkormányzati képviselőinket és az Országgyűlés döntése nyomán szintén ezen a napon szavazhatunk európai parlamenti képviselőinkről is.

Budapesten az alábbiakról szavazhatunk:

 • A kerület polgármesteréről
 • A kerület képviselő-testületének tagjáról
 • A fővárosi közgyűlés tagjairól
 • Budapest főpolgármesteréről, illetve
 • Nemzetiségi önkormányzati képviselőkről és
 • Az Európai parlamentbe (EP) küldendő magyar képviselőkről.

A fővároson kívüli településeken pedig a helyi polgármester személyéről, a képviselő testület összetételéről, a vármegyei közgyűlés tagjairól dönthetnek a választók – vagyis például a fővárosról nem -, illetve az EP-be küldendő magyar képviselőkről.

Hogyan szavazunk?

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még a voksolás előtt levélben értesítette a választójoggal rendelkező polgárokat, hogy hogyan szerepelnek a névjegyzékben, és azt is megírták, hogy június 9-én melyik választókerületben, és azon belül melyik szavazókörben szavazhatnak, ami általában egy lakóhelyünkhöz közel lévő iskola. Ezt az értesítőt nem árt magunkkal vinni a szavazás napján, hiszen gyorsabban megtalálnak mindet a névjegyzékben, de akkor sincs gond, ha enélkül megyünk, ugyanúgy szavazhatunk.

A helyszínen pontosan látni fogjuk a szavazókör számát, a bejáratnál és az egyes szavazóhelyiségeknél (osztálytermeknél) is feltüntetik azt.

A szavazásra magunkkal kell vinni:

 • egy azonosításra alkalmas fényképes igazolványt (ez lehet személyi, útlevél vagy vezetői engedély)
 • lakcímkártyát.

Ezek alapján ellenőrzik ott helyben, hogy szerepelünk-e választási névjegyzékben, és lakcímünk alapján az adott szavazókörbe tartozunk-e.

Hány szavazólap lesz?

A lakóhelyünktől függően az önkormányzati választás kapcsán akár 3-4 szavazólapot is kaphatunk. Ezek eltérően nézhetnek ki, de ,minden pontos instrukció rajta lesz a lapokon. Budapesten külön van a főpolgármester-jelölti szavazólap, a fővárosi közgyűlési szavazólap, a kerületi polgármesterjelölti szavazólap, valamint a helyi képviselőjelölti szavazólap.

Az EP-választáshoz egyetlen, széles szavazólap tartozik: ezen egymás melletti oszlopokban szerepelnek az induló pártok, ugyanis itt pártokra szavazunk.

A pártok sorrendjét korábban sorsolással határozta meg a Nemzeti Választási Bizottság. Minden oszlopnak sorszáma van, és megtalálható benne az adott párt emblémája, neve, a listájának első öt jelöltje, és természetesen egy üres karika, amibe az X-et lehet írni. 

Akiket az EP-listán megválasztunk, azok a képviselők fogják képviselni hazánkat Európában. Minél jobban szerepel egy párt az EP-választáson, a lista elejéről annál több jelöltje kap mandátumot az Európai Parlamentben. Magyarországról összesen 21 képviselő juthat be az EP-be.  A megválasztott képviselők öt évre kapnak mandátumot.

 

További fontos tudnivalók

Polgármester esetében csak egyetlen embert lehet választani az induló jelöltek közül. Főpolgármestert és fővárosi képviselőket pártlisták alapján választunk. Minden induló pártnak vagy pártszövetségnek lesz egy főpolgármester-jelöltje, továbbá egy képviselőjelöltekből álló listája. Ezekből egyet választhatunk, és a szavazatok száma alapján dől el mind a főpolgármester személye, mind a képviselőtestület összetétele.

megyei képviselőket szintén pártlisták alapján választjuk. Minden induló pártnak vagy pártszövetségnek lesz egy képviselőjelöltekből álló listája. Ezek közül egyet választhatunk, és a szavazatok száma alapján dől majd el a képviselőtestület összetétele.

Helyi képviselőjelöltek esetén:

  • A 10 ezer fő feletti településeket több részre (úgynevezett választókerületekre) osztják, és minden ilyen választókerületben egy főt lehet választani az ott induló jelöltek közül.
  • A 10 ezer fő alatti településeket nem osztják választókerületekre, ezért az induló jelöltek listájából több főt lehet választani (a szavazólapon rajta lesz, hogy hányat).

 

Mozgóurnát június 9. délig lehet kérni

Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet. A mozgóurna iránti kérelmet a szavazás napján, június 9-én 12 óráig lehet benyújtani.

A Magyarországon és más európai uniós országban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a június 9-ei európai parlamenti választáson, ehhez már május 15-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe. A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint több mint 24 ezren akarják személyesen átvenni szavazási levélcsomagjukat.

A 2024-es önkormányzati választás számokban

Összesen 7,8 millió választópolgár szavazhat június 9-én az ország 3177 településén – vagyis ugyanennyi polgármesterről -, 10 119 magyarországi szavazókörben és 147 külképviseleten. Több mint 20 ezer mandátumról döntünk mindkét választáson.

A főpolgármester személyéről és a Fővárosi Közgyűlés összetételéről 1 millió 327 ezer budapesti szavazhat.

A települési önkormányzatoknál 16 735 mandátumról szavazhatnak a választók.

Az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményező töredékszavazatok kompenzációs listákon hasznosulnak, kompenzációs listáról 621 mandátum sorsa dől el.
A vármegyei közgyűlésekben 381, a Fővárosi Közgyűlésben 32 mandátum sorsa dől el június 9-én.

Amennyiben nem tudja, hogy az önkormányzati választás során – állandó lakcíme szerint – melyik szavazókörbe tartozik, erre a linkre kattintva megkeresheti azt. A linken található felugró ablakban, kérjük, adja meg lakcímét utca/páros-páratlan oldal/házszám mélységben. A program automatikusan megkeresi, majd kiírja, és a térképen megjeleníti szavazóköre számát és pontos címét.

Éljen szavazati jogával, vegyen részt a helyi önkormányzati és az európai parlamenti választáson!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Tájékoztató – A „Nyári diákmunka 2024.” munkaerő-piaci programról

Hírek
Közzétéve:

Szúnyoggyérítésre készülünk kedden este a Római parton

Hírek
Közzétéve:

26. félévét kezdi meg a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája