Védőoltás, szűrés, korai felismerés – Március 24. a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja

Hírek
Közzétéve:

 

A tuberkulózisra az antibiotikumok felfedezése, a védőoltás tömegessé válása és a hatékony szűrővizsgálatok ellenére sem tekinthetünk eltűnt betegségként. A korai felismerés ma is hatékony fegyverünk a tbc terjedésének visszaszorításában.

142 éve március 24-én jelentette be Robert Koch, német orvos és mikrobiológus, hogy azonosította a tuberkulózis (rövidítve tbc, magyarul gümőkór) betegséget okozó baktériumot. A bakteriológia egyik atyjának tekintett tudós felfedezéséért később orvostudományi Nobel-díjat kapott.

BCG oltás újszülüttkorban

A tuberkulózis elleni küzdelem világnapja jó alkalom arra, hogy az antibiotikumok felfedezése és elterjedése, valamint a Magyarországon kötelező védőoltás bevezetése után sem tekinthetünk a tbc-re letűnt idők betegségeként. Hiszen a gümőkórt a rendszeres szűrés, a BCG oltás bevezetése jelentősen visszaszorította, de nem szüntette meg.

Az újszülöttkorban beadott oltással létrejött védettség nem tart élet hosszan át, a legesendőbb életkorban segíti kivédeni a fertőzöttséget. Későbbiekben a tüdőszűrés során a még tünetet nem adó betegséget is fel tudjuk fedezni, így van lehetőségünk a fertőzés terjedését gátolni, a betegséget hatékonyan kezelni és az esetlegesen megfertőződött kontakt személyeket felkutatni.

Tüdőszűrő állomás a kerületben

A tüdőszűrést napjainkban digitális technikával végzik. A vizsgálat segítségével más, nem tbc-s tüdőbetegségek jelei is láthatóak és felfedezhetőek a szakorvosok számára.

A 2014. január 1-je óta hatályos szabályokra is hívja fel figyelmünket a Szent Margit Rendelőintézet tájékoztatója, amely szerint a 40 év feletti kerületi lakosoknak évente egy alkalommal továbbra is ingyenes a tüdőszűrő vizsgálat a rendelőintézet tüdőszűrő állomásán, azonban a vizsgálat már nem kötelező, behívót sem küldenek, a jelentkezés önkéntes. 2014-től is kötelező azonban évente egy alkalommal a tüdőszűrés a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott személyeknek.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság