Vendégül láttuk lengyel testvérvárosunk, Bemowo delegációját

Hírek
Közzétéve:

A héten vendégül láttuk kerületünkben lengyel testvérvárosunk, Varsó-Bemowo delegációját.

A pénteki tárgyaláson önkormányzataink megállapodtak abban, hogy kulturális, történelmi témakörű pályázatot kezdeményeznek magyar és lengyel fiatalok között. Az elbírálásban valamint a pályázat díjazásában  az önkormányzataink együttesen vállalnak részt.

Döntés született továbbá arról, hogy megkezdjük a jövőre éppen 25 éves testvérvárosi kapcsolatunk ünnepi eseményeinek előkészületeit.

Önkormányzatunk delegációja legutoljára március 15-én járt Bemowoban, ahol ünnepélyes keretek között átadtuk a Bem József-díjat Banuné Pietľzyk Małgorzata Zofiának és Szabó Magdolnának, valamint megkoszorúztuk Bem József, és a kétszáz éve született Petőfi Sándor szobrát.

Koszorúzás

Kerületünkben április 14-én tartottunk közös megemlékezést a Katinyi áldozatok emléknapja alkalmából a Katinyi mártírok parkjában Bemowo delegációjával. A rendezvényen beszédet mondott Bemowo polgármestere, Urszula Anna Kierzkowska és dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

A megemlékezésen Urszula Anna Kierzkowska polgármester asszony így emlékeztetett a szörnyű eseményre: „1940. tavaszán az NKWD tisztjei közel 22 ezer, szovjet táborokban fogvatartott lengyel állampolgárt végeztek ki. Voltak köztük katonatisztek, rendőrök, professzorok, orvosok, jogászok, és művészek: a lengyel nemzet elitjei. Ennek a tömeggyikosságnak vált szimbólumává Katiny.”

Dr. Kiss László kiemelte: „a katinyi mártírok sorsa mindkét nemzet számára a zsarnokságot, az elnyomást és az embertelen pusztítást jelképezi. Az esztelen pusztításét, amikor a görcsös hatalomvágy félelmet szül és a józan észt, az emberséget és a törvényt sárba tiporva gyilkol.”

Hangsúlyozta, hogy a legyilkoltak a lengyel értelmiség színe-java volt, mint foglamazott, „ők testesítették meg azt a művelt középosztályt, akiktől a zsarnokságnak mindig, mindenhol tartania kell. Ők, akik ismerik az elnyomó hatalom természetét, felismerik hazugságait és akik képesek az ellen felemelni a szavukat. A katinyi mártíroknak ezért a tudásért kellett meghalniuk, nekünk pedig ezért feladatunk minden esztendőben újra és újra emlékezni rájuk. Emlékezni és emlékeztetni, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen gyalázat, hogy a barbárság ne győzedelmeskedhessen az igazság felett.

„Az emlékezés erre a tragikus eseményre aktuálisabb, mint valaha, a múlt felidézésének talán soha nem volt nagyobb jelentősége, mint most, amikor Európa szomszédságában háború dúl, egy agresszív hatalom igazságtalan háborúja” – figyelmeztetett a polgámester.

A katinyi mártírok előtt lerótta tiszteletét:

a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége nevében: Sebastian Keciek nagykövet, és Andrzej Kalinowski konzul;

Bemowo Önkormányzat nevében: Urszula Anna Kierzkowska polgármester asszony, és a delegáció tagjai;

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat nevében: dr. Kiss László polgármester;

Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat nevében: Wesolowski Korinna elnök asszony;

a Lengyel Nemzetiségi Szószóló Iroda nevében: Dr. Rónayné Slaba Ewa Mária szószóló asszony;

a Lengyel Országos Önkormányzat nevében: Felföldi Mária, elnök;

a budapesti Mindenkor segítő Szűz Mária Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa: Grezlak Krzysztof atya, valamint Szili András atya, a Szentendrei úti Kövi Szűz Mária plébánia-templom plébániai kormányzója;

az országgyűlési pártok és civil szervezetek és a magyarországi lengyel szervezetek és a lengyel önkormányzatok képviselői.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság