Vigyázzunk a sünökre, csak óvatosan bolygassuk a lombhalmokat

Hírek
Közzétéve:

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün – 2014 év emlőse – előszeretettel választja a kertekben, parkokban felhalmozott lombkupacokat, rőzserakásokat nappali búvóhelyül, illetve téli álomra. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen a védett állatok, akár teljes családok pusztulását okozhatja, írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ami számunkra munkát jelentő, eltüntetendő gally- és levélrakás, az a sünöknek, de más állatoknak, zöld varangyoknak, fali gyíkoknak is nyáron nappali menedék, a nőstényeknek ellőhely, de akár telelőhely is lehet.

Mi mindent tehetünk?

  • Lehetőség szerint ne vasvillával essünk neki a rakásnak, írják, inkább szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, akár kézzel forgassuk át a halmot, és győződjünk meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat (az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bonjuk el).
  • Fontos: a zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra (az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül). Ez az óvatosság különösen ajánlott a májusi, júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek.
  • Soha se gyújtsuk fel helyben a rakásokat (az avarégetés eleve nem engedélyezett), mert a lángok elől a felnőtt sünök nem tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, és szó szerint megsülnek, írja az Egyesület.
  • Ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket (vagy telelő sünt) találunk, ne szedjük össze a kölyköket, és ne kezdjük mi magunk nevelgetni. Pakoljuk vissza kellő vastagságú rétegben az ágakat és a leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat.
  • A sünöket etetni nem kell, mert a kölykök számára létfontosságú, hogy az anyjukat követve a természetes táplálékokkal ismerkedjenek meg, ne pedig az ember által kitett, természetellenes ételhez szokjanak hozzá, amelyek ráadásul hasmenést, emésztési és növekedési problémákat is okozhatnak.
  • A háztartásokban keletkező lombkupac és gallyrakás megszüntetése többnyire halasztható, amivel érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Ha a lombhalmok és rőzserakások elbontása nem halasztható, a közelben mindenképpen alakítsunk ki alternatív búvóhelyet a gallyakból, vagy süngarázzsal, sünmenedékkel.

Köszönjük, hogy Önök is segítenek megóvni a környezetünket, a kerület növény- és állatvilágát.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület videói, képes ismertetői. 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság