Zenei estet szervezett az Ifjúsági Önkormányzat

Hírek
Közzétéve:

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon.” (Kodály Zoltán)

A fiatalok Kodály szavait választották az esemény mottójának, amely két fontos dologra világít rá. Egyrészt felhívja a figyelmet a zenei nevelés fontosságára, amely egyaránt gazdagítja a lelket és a szellemet, másrészt rávilágít arra, hogy a zene egy olyan közös nyelv, amely képes közösséget építeni, közelebb hozni embereket.

Az ifjúsági önkormányzat tagjainak mindkettő célja volt. A zenei esttel lehetőséget kívántak teremteni Óbuda-Békásmegyer klasszikus és népzene területén tehetséges fiataljainak a bemutatkozásra, másrészt céljuk volt, hogy a napjainkban a fiatalok körében talán háttérbe szoruló zenei irányzatok ismét méltó helyüket foglalják el, a klasszikus és népzenét kedvelő, művelő fiatalok lelkesedése és zeneszeretete példaként jelenjen meg kortársaik előtt, és egyre több fiatal ismerje fel a klasszikus és népzene fontosságát, szépségét.

Az idei év újdonságokat is tartogatott. Az ifjúsági önkormányzat örömére az eseménynek ezúttal Óbuda kulturális, zenei életének kiemelkedő színtere, az Óbudai Társaskör adott otthont, az egyéni hangszeres fellépők mellett pedig most először kórusok, kamaraegyüttesek is szerepeltek a programban.

Több középiskola diákjai is megmutatták tehetségüket, a Kerék Általános Iskola és Gimnázium, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium, az Óbudai Árpád Gimnázium és az Óbudai Gimnázium diákjai kápráztatták el a közönséget zenei tudásukkal. A program összeállítása Orosz Erzsébet, az Óbudai Árpád Gimnázium ének-zenét oktató pedagógus munkáját dícsérte.

A műsorban Bach, Bartók zongoraművei mellett, kórusművek, madrigálok, moldvai dallamok is felcsendültek. A megszólaltatott hangszerek között szerepelt zongora, gitár, csembaló, oboa, hegedű, fuvola. A darabok sokszinűsége csak még izgalmasabbá tette az estét. A diákok felkészülését a zene és a fiatalok iránt elkötelezett kiváló pedagógusok segítették.

A program bebizonyította, hogy érdemes, kell és nem késő klasszikus és népzenei neveléssel foglalkozni a középiskolások körében, amelyben a kiváló intézményeknek köszönhetően Óbuda élen jár.

A program Kodály gondolatait igyekezett magába foglalni és megtestesíteni. Reméljük, hogy a jövőben még több fiatalhoz eljut az üzenet, és egyre többen ismerik fel a klasszikus és népzene fontosságát és gyógyító erejét.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság