Zöldprojektek és izgalmas kulturális kezdeményezések – Szakmai látogatáson jártunk Bemowóban

Hírek
Közzétéve:

A magyar küldöttség Bemowo Kerület Polgármesteri Hivatala általános felépítése mellett két osztályának, illetve az általuk irányított intézmények munkáját ismerték meg részletesebben. Dr. Kerényi-Nagy Viktor főkertész beszámolója alapján emelünk ki néhány követendő gyakorlatot, értékes tapasztalatot.

Város és természet harmóniában

A bemowói polgármesteri hivatal környezetvédelmi osztályának 11 fős csapata a környezet- és állatvédelmi programok keretén belül többek között a következő feladatokért felel: fakivágások és -pótlások koordinálása; zöldfelületek fenntartása, kezelése és védelme; árkok és víztározók fenntartása. Érdekességképpen pedig: az ő hatáskörük a játszóterek kezelése, a műemlékek és az emlékhelyek fenntartása.

A Természetvédelmi Program 2020–2024 projektjük fő célja, egyben kihívása: a városi életminőség javítása úgy, hogy közben biztosítják a természeti lehetőségek megtartását, a klíma-, a víz- és a levegővédelmet.

A bemowói hivatal által gondozott zöldfelületeket az 51 hektárnyi park mellett út menti zöldfelület adják.

Varsó és a kerületek egy részének kezelésében a II. világháborúban lerombolt egykori repülőtér és gettó helyén kialakított zártkertes nyaralóövezetek találhatók, amelyeket a lakók megpályázhatnak bérlésre. Az egyik követelmény, hogy telkenként legalább 1 m3 nagyságú komposztálót üzemeltessenek.

Kávézacc a síkosság ellen

A bemowói eredmények között érdemes kiemelnünk, hogy mozgáskorlátozottak számára is telepítettek játszóteret. A parkok csak részben vannak kezelve, felük-harmaduk vadregényes, ott se gyepkaszálás, se a holtfák eltávolítása nem történik meg. Utóbbiakat legfeljebb balesetmegelőzés céljából visszavágva, lábon száradva helyben hagyják a korhadéklakó és korhadékbontó szervezetek részére, míg a kidőlt holtfákat padként és mászókaként hagyják. És ahogyan mi, idehaza is szorgalmazzuk, az avart a parkok nagy részében nem szedik össze, a gyepről a fák, cserjék alá halmozzák, az összegyűlt levelekből és a köztéri kivágott fákból sünhoteleket alakítottak ki.

Szintén az állatvédelem részeként madárodúkat helyeznek ki, és tartanak karban, valamint madáretető és -itató pontokat létesítettek és gondoznak. A hivatali épület tetején pedig két méhkaptárt kezelnek, a termelt mézből kis üvegekbe csomagolva promóciós ajándék készül.

És fut még „Mentsük meg Bemowo gesztenyefáit”, valamint a vadvirágosgyep-programjuk, amelynek értelmében mezőt évente csak egy alkalommal kaszálnak. A hideg hónapokra készülődve pedig a síkosságmentesítésre a hivatal kávéfőzőiből egész évben gyűjtik a zaccot, télen az utakra szórják ki.

A városvezetés a klímaválság ellen is aktívan fellép, intenzív fásításba kezdtek, minden kivágott fát pótoltatnak, az illegális fakivágást pedig a hazai szabálysértési bírságok tízszeresével sújtják.

Ingyenes programok és az olvasási kedv felébresztése

A bemowói polgármesteri hivatal nyolcfős kulturális osztálya a könyvtárak, a Bemowo Kulturális Központ és civil szervezetek munkáját fogja össze. Példamutató irányelvük, hogy az osztály és intézményei által szervezett összes lakossági program ingyenes, vagy igen csekély részvételi díjú, hogy a legszegényebb lakók is igénybe vehessék.

Ahogyan a világ más országaiban, itt is általános probléma az olvasási kedv csökkenése, így a könyvtáraknak a hagyományos feladatkörüket messze túllépve kell érdekes és izgalmas programokat, szolgáltatásokat nyújtaniuk, amolyan kulturális központtá kell válniuk. Változatos eszközökkel népszerűsítik az olvasást – például hírességeket hívnak meg, felolvasói esteket tartanak, könyvcsomagajándékokat adnak.

Élelmiszerbank és drónoktatás

A Bemowoi Kulturális Központ kezelésébe tartozik többek között az ezer fős szabadtéri amfiteátrum a Górczewska parkban, központi épülete pedig igazi találkozási pontként is funkcionál. Létrehoztak a Bemowói Kulturális Központban egy élelmiszerbankot is: az általuk üzemeltetett hűtőszekrénybe közeli lejárati szavatosságú élelmiszerek helyezhetők el (sok rászoruló keresi fel ezeket).

Gyerekek számára rajztanfolyamot, agyagozást, zeneoktatást szerveznek. És színes kínálatuk között van egy aerodinamikai klub is, ahol a tagok modelljei az országos és nemzetközi versenyeken is igen jól szerepelnek, az elkészült repülőket az osztály által kezelt katonai reptéren reptetik, de van drón- és sárkányrepülő-oktatásuk is.

A független kezdeményezések működése hasonló a mi közösségi tervezésünkhöz. A megvalósítandó tételeket közszavazásra bocsátják, ebből valósult meg: szabadtéri mozi, könyvcsere és házi termék adás-vételi pont kialakítása, tánctanfolyamok, emellett kerámiaműhelyet építettek, és varrógépeket vettek.

Köszönjük, hogy az érdekes, hasznos, szakmai megoldásokban bővelkedő programon küldöttségünk részt vehetett!

 

Bemowóban a fák és a zöldfelület rendezése előnyt élvez a közművekkel szemben

A kiszáradt fákat helyben hagyják

A város egyik éke: a Górczewska park

Méhkaptárakat gondoznak a bemowói polgármesteri hivatal tetején

Sünhotel a városban

Vadvirágos gyep várja a beporzókat

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság