25 éve testvérvárosunk Varsó Bemowo – Március 23. a lengyel–magyar barátság napja

Hírek
Közzétéve:

A lengyel-magyar barátság napját minden év március 23-án ünnepeljük, a két nemzet kötelékét közös történelmünk és ma is élő kapcsolataink alkotják. Ebben az évben még egy kapcsolódó évfordulóról is megemlékezhetünk: idén 25 éves Óbuda-Békásmegyer testvérvárosi kapcsolata a lengyel főváros Bemowo kerületével.

A lengyelek és a magyarok különleges kapcsolata túl mutat közös történelmünkön, hiszen kultúránkban, képzőművészetünkben, irodalmunkban, zenénkben, de még a tudományos életünkben is ezer és ezer szál köt össze minket ma is. Óbuda-Békásmegyeren a lengyel–magyar barátságoknak méltó és megújuló hagyománya van, és a jelenben is erős kapcsolatot ápolunk testvérvárosunkkal, Varsó Bemowo kerületével.

A testvérvárosi barátság kerek évfordulóján március 15-hez kapcsolódóan ismét, a hagyományainkhoz híven, közösen, Varsó Bemowo kerületében ünnepeltünk. A magyar 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tisztelegve dr. Kiss László polgármester és az óbuda-békásmegyeri delegáció a bemowói városvezetéssel közösen kereste fel és koszorúzta meg a lengyel fővárosban Petőfi Sándor és Bem József szobrát.

Szintén sokadik alaklommal rendezzük meg a lengyel-magyar történelmi vetélkedőt Óbuda-Békásmegyeren. Ebben az évben a döntőre áprilisban kerül sor, az eseményre a legrangosabb gimnáziumok kaptak meghívást, amelynek témája a Varsói felkelés 80. évfordulója.

Dr. Kiss László polgármester a bemowói találkozón meghívta a testvérváros delegációját, hogy az idei évben a Katinyi Mártírok Emléknapján közösen tisztelegjünk az áldozatok emléke előtt. Minden évben megemlékezünk a harmadik kerületi Katinyi mártírok parkjában felállított emlékműnél az 1940 áprilisában és májusában, a Katiny melletti erdőben történt mészárlásról.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság