A legelesettebbek felkarolója előtt tisztelgünk – 185 éve született San Marco hercegné

Hírek
Közzétéve:

San Marco hercegné személye és kiemelkedő karitatív munkássága előtt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat többek között emléktábla avatásával tisztelgett. Évről évre eljövünk az általa alapított San Marco utcai Irgalom Házához, hogy felidézzük ma is például szolgáló életművét.

„…előkelő állását és tekintélyes vagyonát áldott jó szívvel használta fel. 1893-ban férje emlékére alapította meg a Jó Pásztor Házát, amelyben eltévelyedett nők megmentésével foglalkoznak.”

Oltalom nemzeti és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül

San Marco hercegné született Nagyszentmiklósi Nákó Anna Mileva (Pest, 1838. augusztus 13. – Nagyszentmiklós,1926. február 3.) emlékét így idézte fel a korabeli székesfőváros közgyűlése a jótevő halálakor. A hercegné egykor két intézményt alapított Óbudán a legelesettebbeknek.

1892-ben nyílt meg a harmadik kerületi Szőlő utcai Jó Pásztor Háza, amelyet az ugyanebben az évben Magyarországon letelepített Jó Pásztor nővérek gondoztak. Az intézmény nem csupán menedéket, hanem képzést is biztosított veszélyeztetett vagy krízishelyzetbe került fiatal nőknek nemzeti és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.

Az első hazai hospice-ház

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat emléktábláját az impozáns, historizáló stílusú San Marco utcai épület kapujára helyeztük el, amely 1900-tól az Irgalom Házának adott otthont. Itt ahol – akárcsak a Jó Pásztor Házában – vallási és nemzetiségi különbség nélkül ápolták a gyógyíthatatlan, végstádiumú betegeket, olyanokat, akiket más kórházak nem fogadtak, tehát az első hazai hospice-házként tekinthetünk rá.

A San Marco 48. szám alatti, egykori Irgalom Házában napjainkban a Budapest III. kerületi Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon működik, folytatva San Marco hercegasszony eszmei hagyatékát: segíteni, nevelni okosan, szeretettel. Dr. Pintér Endre professzor, egykori díszpolgárunk, az emléktábla készíttetés kezdeményezője szívügyének tekintette, hogy a hercegasszony példamutató életpályája előtt méltó módon tisztelegjünk. Megtesszük.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Átadtuk az óbudai hűségjutalmakat – Hálásan köszönjük több évtizedes elkötelezett munkájukat!

Hírek
Közzétéve:

A világ legóbudaibb szeglete – Miben első a harmadik?

Hírek
Közzétéve:

Szedd össze magad!