„Akik részt vesznek, jobban is óvják a környezetüket” – Lakossági fórum Kaszásdűlőn

Hírek Aktuális
Közzétéve:

A 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központban tartott március 9-i lakossági fórumunk már a harmadik találkozó volt, amelyre a Közösségi Költségvetés 2023 javaslattételi szakaszában vártuk az érdeklődőket. Köszönjük, hogy velünk tartottak.

A résztvevőket elsőként Béres András alpolgármester köszöntötte, aki kiemelte, mennyire fontos, hogy egyre több harmadik kerületi lakos foglalkozik közösségi tervezéssel, közösségi ügyekkel és a források elköltésével.

Fotó: Pozsonyi Roland

Mint mondta, több mint egy évtizede foglalkozik maga is azzal, hogy a nagyvárosokban élők milyen módon tudják kifejezésre juttatni a lakóhelyük fejlesztéseivel, változásaival kapcsolatos szándékaikat. Több nemzetközi példát is említett, úgy fogalmazott: „akik részt vesznek ezekben a közösségi költségvetés projektekben, jobban is óvják a környezetüket, felelősebben gondolkodnak, ha a lakóhelyükről van szó”.

Kiemelte: az idei százmillió forintos keret tízmilliós fejlesztést tesz lehetővé körzetenként, de az önkormányzat igyekszik a Közösségi Költségvetés keretein kívül megvalósítani azokat a javaslatokat, amelyek egymillió forint körüli beruházást igényelnek, a tízmilliót meghaladó fejlesztési javaslatokat pedig közösen gondolja át a városvezetés a Városfejlesztő munkatársaival.

Fotó: Pozsonyi Roland

Az alpolgármester után Avar Zoltán, a Városfejlesztő munkatársa, a projekt egyik vezetője köszöntötte a fórum résztvevőit. „Nem mi, hanem Önök a hozzáértők. Önök, akik itt élnek, tudják, hogy mi a fontos. A Közösségi Költségvetés csak egy eszköz” – mondta.

Az eddigi és a tavalyi workshopok sikereiről, tanulságairól beszélt, emellett ő is említett külföldi példát, egyebek mellett az oktató kártyajáték helsinki eredetijét. A játék azért nagyon jó, magyarázta, mert átvezet azon a folyamaton, hogy egy jó ötletből hogyan lesz valóban hasznos, megvalósítható, a közösség érdekeit szem előtt tartó fejlesztési javaslat. „Ezeknek nagyobb esélyük van felkerülni a szavazólapra – fogalmazott Avar Zoltán. – A módszer jó és hazavihető, azaz további ötletekkel is végigjátszható, végiggondolható.”

Fotó: Pozsonyi Roland

Idén minden javaslat fent lesz térképen is, emelte ki, a szakmai stáb pedig egy hónapot kap a beérkező ötletek feldolgozására. A szavazólapok május elsejétől lesznek elérhetők.

Ezután a résztvevők több csapatban belekezdtek a játékba, és számos javaslatot dolgoztak ki és beszéltek át. Az este során elhangzó ötletek, elképzelések között szerepelt egyebek mellett biztonsági kamera felhelyezése, utcaátnevezés, út kiépítése, közösségi szolgáltatás- és termékcsere egy-egy kijelölt „piacnapon”, a lakótelepen lévő fitneszpark felújítása, street workout eszközökkel való bővítése, valamint multifunkcionális sportpálya kialakítása.

Köszönjük, hogy eljöttek, és megosztották velünk és egymással az ötleteiket. Ne feledjék: a mi otthonunk, a mi döntésünk.

A további alkalmakról ITT találnak összefoglalót, várjuk Önöket szeretettel.

 

A csillaghegyi, valamint az Óhegy Klubházban tartott lakossági fórumok beszámolóit itt tudják elolvasni.

 

A Közösségi Költségvetés javaslattevő szakasza április elsejéig tart, írjanak nekünk.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság