Állandósult a magas aeroszolszennyezettség Budapesten

Hírek
Közzétéve:

A magas aeroszolszennyezettség Budapesten állandósult, ami a hétvégéig jellemzően kisebb váltakozásokkal továbbra is fennmarad. A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet azonban még nem jelenti a jogszabályok szerinti szmoghelyzetet.

A Levegőhigiénés Index alapján a hat vidéki település levegőminősége volt egészségtelen: Ajka, Kazincbarcika, Miskolc, Pécs, Sajószentpéter és Várpalota. További tizenöt helyen kifogásolt volt a levegő minősége a kisméretű aeroszolrészecskék (PM2.5) tömegkoncentráció értékei alapján.

A meteorológiai előrejelzés alapján jelentős javulás sajnos a következő napokban sem várható.

Veszélyes és egészségtelen levegőminőség esetén magasabb a légúti fertőzések kialakulásának kockázata.

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók, azaz a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők enyhe légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, ezért számukra szükség lehet egyéni védekezésre (pl. inhalátor használata) is, vagy orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére.

Az érintett településéken élőknek érdemes mérsékelni a szabadban történő tartózkodást és a fizikai tevékenységek végzését.

Óvjuk környezetünket és egészségünket!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság