Bicskei gyermekbántalmazás: Áldozatsegítő bejelentőrendszer létrehozására tesz javaslatot a fővárosnál az eseti bizottság

Kiemelt hírek
Közzétéve:

Súlyos mulasztásokat állapított meg a Fővárosi Közgyűlés bicskei gyermekbántalmazás ügyének felállított eseti bizottsága, amelynek utolsó üléséről távol maradtak a fideszes képviselők.  A dr. Kiss László által vezetett bizottság új bejelentőrendszer létrehozására tesz javaslatot a főváros számára, ahol egyébként nem csak fővárosiak tehetnének majd bejelentést az őket ért szexuális visszaélésekről.

A bicskei gyermekotthonnak száz munkatársa között mindössze négy olyan volt, akik az érintett gyermekek mellé álltak és tenni akartak az őket ért sérelmek kivizsgálásáért – derül ki a Fővárosi Közgyűlés bicskei gyermekbántalmazás ügyében felállított eseti bizottság jelentéséből, melyet bizottsági elnökként csütörtök délután dr. Kiss László ismertetett.

Az elnökön kívül a bizottságnak mindössze két tagja jelent meg a testület utolsó ülésén, amelyről a fideszes tagok távol maradtak, noha hiányukat nem jelezték előre.

Üresen maradtak az eseti bizottság két fideszes tagjának székei

Lesújtó kép rajzolódott ki dr. Kiss László ismertetéséből: mint kiderült, a bizottság kísérletet tett valamennyi érintett személyes meghallgatására. „Érdemi válasz nem jött a főjegyzőtől, a gyermekvédelmi osztály vezetőjétől sem”, Tarlós István akkori főpolgármester és helyettese, a fideszes Bagdy Gábor sem jelentek meg a bizottság előtt – pedig utóbbi személy kezdeményezte a később elítélt intézményi igazgató Bárczy István-díjjal történő kitüntetését 2015-ben. Miközben 2011-ben az otthon két dolgozója már jelezte, hogy gondok vannak a személyével. Bagdy úgy nyilatkozott írásban, hogy nem ismerte személyesen az általa kitüntetésre javasolt igazgatót, akinek díjazására „szakmai körből” kapott jelzést, de neki „rossz érzései” voltak.

„Meglehetősen szürreális, hogy valaki egy kézzel írt ajánlás alapján kapjon díjat. Egy olyan díjat, amit nem gyermekbántalmazók, hanem normális munka után jár az embereknek. A díj javaslattevőjének komoly felelőssége van. Ugyancsak súlyos fenntartói felelősség merül fel azért, hogy a 2011-es eset után nem vizsgáltak ki semmit, mindössze annyit tettek, hogy elküldték szabadságra az intézmény vezetőjét. Hiába kaptak jelzést arról, hogy az igazgató visszaköltözött az elkövetés helyszínére, abba a lakásba, ahol zaklatta a gondjaira bízott gyerekeket, ami szintén súlyos aggályokat vet fel” – sorolta a bizottság elnöke a mulasztásokat.

Bár 2013 után az állam lett az intézmény fenntartója a főváros után, a bizottság szerint a felelősség folytatólagosan fennállt, de már a fővárosnak is be kellett volna avatkoznia.

Szintén nem tett semmit a bicskei gyermekotthon fenntartója, amikor az egyik érintett azt jelezte: az ügy miatt munkahelyi retorzió érte, s elbocsátották munkahelyéről. Erre az illetékes hivatalnok mindössze annyit írt, „nem foglalkoznak munkaügyi kérdésekkel”. Mulasztást követett el a főváros, amikor a történtekből semmiféle rendszerszintű következtetést nem vontak le – állapította meg az eseti bizottság -, nem gondolták, hogy bármi érdemit tenniük kell akár a konkrét intézményben, akár rendszerszinten.

Az eseti bizottság előtt kizárólag a bántalmazásban érintett két jelentéstevő  vállalta, hogy személyesen is válaszol a testület kérdéseire, ezzel a traumák újraélésére. Rajtuk kívül senki másnak nem volt bátorsága kiállni. dr. Kiss László szerint különösen rossz volt azt a tétlenséget érezni elmondásukból, amivel ezek az emberek eddig találkoztak, hogy ügyükért, értük, az intézményért senki nem tett semmit, száz dolgozóból csak négy állt melléjük.

Összességében az eseti bizottság azt javasolta jelentésében: a Fővárosi Önkormányzatnak egy olyan bejelentőrendszert kellene létrehoznia, ahol a szexuális bűncselekmények elszenvedői bejelentést tehetnek, függetlenül attól, hogy az őket ért sérelem milyen fenntartású intézményben történt.

„Emellett olyan konzultációs fórum létrehozását javasoljuk, ahová az emberek áldozatsegítésért, bűncselekménymegelőzési kérdésekben fordulhatnak. Legyen információjuk arról az embereknek, hogyan tudnak segítséget kérni, jogszerűen mit tudnak tenni, kapjanak iránymutatást arra, hogy fel tudják ismerni a bántalmazásra utaló vészjósló jeleket” – jelentette be a bizottság elnöke, aki jelezte, a soron következő fővárosi közgyűlési ülésre benyújtja a jelentést a bizottság, amelyet a fideszes tagok hiánya ellenére is megszavazott.

„Nagyon sajnálom, hogy a fideszes képviselők nem jöttek el, hiszen a gyermekvédelem közös ügyünk” – jegyezte meg dr. Kiss László.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság