Budapest zöldre kapcsol: környezetbarát lesz idén a díszkivilágítás

Hírek
Közzétéve:

Az idei díszítés látványa eltér a korábban megszokottól, mert a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe, adta hírül a Főpolgármesteri Hivatal.

A díszítés újrahasznosított műanyag és alumínium, valamint cukornád felhasználásával készült, a karácsonyi díszek  első alkalommal készülnek lebomló és újrahasznosítható anyagokból Budapesten.

A korábbi években az Andrássy úton és a Városháza parkban fákra tekert fényfüzéreket használtak a karácsonyi hangulat megteremtése. A fényfüzérek fel- és letekerése azonban sérüléseket okozott az amúgy sem túl egészséges fákon, ezzel rövidítve azok élettartamát.

A Városháza parkban piros szívekkel, arany harangokkal és gömbdíszekkel ékesítenek 20 fát, amelyeken így összesen 440 db dísz lesz. Az Andrássy út Deák tértől Oktogonig tartó szakaszán 26 fán 60%-ban teljesen organikus anyagokat tartalmazó dísz található majd. A kis súlyú, organikus díszek kímélik a fákat, miközben a két helyszínen az összes dísz beépített teljesítménye 8,5 kW. Ez 40%-kal kevesebb a korábbi években felhasználtnál.

Az átalakított Vörösmarty téren pedig a karácsonyfadíszeket imitáló színes szalagos gömbök egy feldíszített karácsonyfát idéznek. A tér közepén ellipszis alakban elhelyezkedő oszlopokon és az oroszlános kút körül összesen 16 db, a tér magas oszlopain korábban már megtalálható szalagos gömbdíszek arányosított, kisebb változata található, megőrizve a tér díszítésének hangulatát.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság