Élménnyé válik a kulturális sokszínűség a kerület óvodáiban

Hírek
Közzétéve:

Az interkulturális nevelés helyi gyakorlatának kialakítása nemzetközi partnercég segítségével.

Jelenleg számos nemzetiségű – ukrán, német, kínai, izraeli, orosz, vietnámi, iráni és roma – gyermek van jelen a III. kerület óvodáiban. Megismerésük, elfogadásuk, befogadásuk a gyermekek részéről együttérzést, toleranciát igényel ahhoz, hogy megértsék, elfogadják az eltérő kulturális közegből érkező gyerekek viselkedését, másságát. Az óvodapedagógusok számára új feladatként jelentkezik a más kulturális háttérből származó gyermekek nevelése, az interkulturális pedagógia, valamint a családok beilleszkedését segítő törődés.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata felismerte, hogy az interkulturális nevelés helyi gyakorlatának kialakítása kulcsfontosságú a gyermekek jövőjét tekintve. Minél kisebb korban ismerkednek meg az óvodások a különböző nemzetiségi kultúrákkal, annál könnyebben tudják elfogadni egymást, illetve együttműködni majd a másféle nemzetiségű gyermekekkel, amikor iskolába kerülnek, később a munkahelyeken, ahol várhatóan további sokszínű kulturális közösségekbe kerülnek.

Mindemellett az eltérő kultúrából származó gyermekeknél a beszoktatás okozhat nehézséget, mivel számolni kell a hazájukból, családjukból, előző intézményükből hozott másfajta szokás- és szabályrendszerrel. Érdeklődési körük, megszokott játékaik, elfoglaltságaik szintén különbözhetnek a magyar gyermekekétől.

Az óvodapedagógusok számára új feladatként jelentkezik az eltérő kulturális háttérből származó gyermekek nevelése, az interkulturális pedagógia, valamint a családok beilleszkedését segítő törődés. A gyermekek révén a külföldi családok jelen vannak a kerületünk mindennapjaiban, szülőként természetes kapcsolatba kerülnek a helyi lakosokkal is.

A programot hat kerületi óvodában indítjuk az adott kultúrára vonatkozó játékok, könyvek, kép- és hanganyagok (zene, dal, mese, vers), valamint kézművesedéshez használható eszközök segítségével.

A megvalósításban a Tata Consultancy Services Ltd. Magyarországi Fióktelepe által delegált önkéntesek vesznek részt, akik ezen a területen tapasztalattal rendelkeznek.

A TCS (Tata Consultancy Services) egy informatikai szolgáltató cég, Indiából származik, mára viszont a világ minden országából, több mint 100 nemzetiségű kollégát foglalkoztat. Többek között ez a sokszínű munkahely teszi lehetővé, hogy kulturális programokat is szervezhessenek önkéntes alapon.

„A kulturális sokszínűség, a méltányosság, a befogadás, az összetartozás, az egyenlő bánásmód a ’genetikánk’ része, és végső soron a fenntarthatósági törekvésünk tartópillérei. Kimutatott tény, hogy üzleti és HR szempontból is sokkal sikeresebb az a vállalkozás, amelyik kulturálisan sokszínű, odafigyel az esélyegyenlőségre, és dolgozóit bevonja a döntéshozatalba. Az önkéntesség is alapérték nálunk, és örömünkre szolgál, hogy a pilot projekt elindításával hozzájárulhatunk a jövő társadalmának befogadóbbá és végső soron versenyképessé tételéhez”  – mondta Bencsik Edit, a Tata Consultancy Services Ltd. Magyarországi Fióktelepének Marketing és vállalati kapcsolatok vezetője.

A program megvalósulása hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, hiszen élménnyé varázsolja a kisgyermekek számára a kulturális sokszínűséget, hozzájárulva a magyar és az eltérő kulturális hátterű identitástudat erősödéséhez. Meghatározó eredményként jelenik meg az eltérő nemzetek kulturális értékeinek megismerése, a tisztelet, az emberi értékekre való nyitottság, amely elősegíti, hogy a gyerekek megérezzék a közösség megtartó erejét. Ugyanakkor a pilot program tapasztalatai megkönnyítik a kerületi óvodák pedagógiai programjaiban az interkulturális nevelés kereteinek kialakítását.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Póráz + felelősség = biztonság + szabadság

Hírek
Közzétéve:

Ünnepi különlegességek a Könyvtárban

Hírek Aktuális
Közzétéve:

Szerdán 20 órakor tetőzött az árhullám a Dunán